Блог

Как да спестя

Как да спестяваме, докато пазаруваме?

Следващите редове съдържат ценни насоки за това как пазаруваме икономично и да спестяваме, дори при ниски доходи. Основен съвет е да проучваме пазара, преди да се насочим към по-крупни покупки, така че да съхраним финансовото си състояние стабилно.

Как да използваме капиталите, с които вече разполагаме и как да организираме живота си, така че да си набавяме всичко необходимо и в същото време да спестяваме? Достатъчно ли е да бъдем трудолюбиви и разумни, за да постигнем желанията си или се изисква и порция късмет?
Нека разгледаме различни примери и да опитаме да последваме дадените съвети, когато се окажем в сходна ситуация.

 

Факторът „жилище“
Любопитен факт е, че около 95% от населението в България притежава/живее в собствено жилище, което ни подрежда на едно от челните места според този критерий в световен мащаб.
Предимствата да разполагаме с лично място за живеене са големи, още повече ако то се намира в някои от големите областни градове или столицата. Географският фактор е определящ за стойността на всяко жилище, също както и неговата квадратура. Независимо, обаче от подробностите, всеки собственик на недвижим имот разполага със сигурен първоначален капитал, който трябва да управлява умно. 
В случай, че разполагаме с имот в голям град и се нуждаем от пари, имаме възможност да го продадем и заменим с такъв в по-малък град, а с разликата в сумата да си осигурим временна финансова помощ. Подобна мярка е доста крайна и не се препоръчва, освен ако не разполагаме с друг избор. 
Друг възможен сценарий е да направим точно обратното. Ако имаме жилище в малкия град, но заради стандартът там, доходите ни са ниски, бихме могли да променим това, разменяйки притежаваното жилище с по-скромно такова в голям град, където вариантите за професионално развитие са много повече. 
Промяната не бива да ни плаши, а точно обратното – трябва да си създаваме предпоставки за развитие, но всеки голям ход, който предприемаме трябва да бъде внимателно обмислен, за да не допуснем глупава грешка, която може да ни коства много.

 

На кредит
Спорно е твърдението, че когато парите ни не достигат, ползването на кредит ще ни извади от трудната ситуация. Основният недостатък по отношение потреблението на заеми е плащането на лихви. По-бедните хора, ползващи кредити, често стават заложници на различни заемодатели и се озовават в безкрайна въртележка от взимане и връщане на пари назаем отново и отново. 
Всеки средноинтелигентен човек е наясно, че потребителите с по-ниски доходи са много по-рискови за финансовите дружества и съответно лихвите по техните кредити са по-високи. Парадокс е, но системата принуждава по-бедните да плащат повече. Ако успеем да редуцираме покупките на изплащане и кредитите си до минимум, със сигурност ще си спестим сериозни разходи.

 

Личният автомобил
Да притежаваме личен автомобил е необходимост, а не лукс и почти всеки от нас притежава свой, защото той е задължителен реквизит в нашето забързано градско ежедневие. Едва когато започнем да правим сметка на парите, вложени в поддръжката на своето превозно средство, обаче си даваме сметка какъв сериозен разход имаме в месечния си бюджет.
Повечето от нас са амбицирани да изкарат шофьорски курс и съответно придобиват шофьорска книжка, веднага след навършване на пълнолетие. Първата си кола, обикновено закупуваме на старо, от една страна, защото не можем да си позволим да похарчим голяма сума пари на тази възраст, а от друга, защото искаме да придобием известен опит преди да си позволим по-скъпо возило.
Независимо от индивидуалното решение на всеки от нас, всяка кола си има задължителни разходи като гориво, застраховки, данъци, подмяна на консумативи, които не са никак евтини. Стойността на всички тях се определя от вида на автомобила, неговата възраст, държава на произход и редица други фактори.
Преди да предприемем покупка на своя кола, първо трябва да си зададем въпроса, дали тя ни е нужна наистина. Ако ежедневието ни не налага да я ползваме редовно за придвижване до работа, водене на децата до училище и т.н., може би е по-добре да внимателно да обмислим решението си и да изчакаме.
Ако все пак преценим, че не бихме могли да се справим без личен автомобил, най-добре е да се консултираме със специалист за марка и модел, на които да се спрем, предвид бюджета си. Важен детайл, който трябва да вземем предвид при покупката на чисто нов автомобил, е че ако предпочетем да го вземем на лизинг, крайната цена която ще заплатим със сигурност ще е по-висока в сравнение с офертата при еднократно изплащане. 
Най-важното е да направим лична калкулация преди да се насочим към сериозна покупка, какватo е автомобилът, за да сме сигурни, че ще вземем правилното решение.

 

„Прави си сметката“
Този израз, който много от нас са чували вероятно от по-възрастните си роднини, е винаги актуален. Не става въпрос за скъперничество, а по-скоро за разумно пазаруване. Макар да сме в центъра на Балканите и да сме придобили някои ориенталски привички, като пазаренето, например, вече от 14 страната ни е член на ЕС и е редно да се държим като европейци. Това предполага, че пазаренето не е метод, който е удачно да използваме през 21-ви век в процеса на покупко-продажба.
Подобно на ситуацията със закупуване на автомобил, така и преди да се сдобием с всякакви други вещи е добре да действаме обмислено. Отхвърлихме пазаренето като вариант, но проучването на пазара е задължително. В ерата на интернет, имаме лесен достъп до всякаква информация, включително цените на най-различни артикули.
В онлайн пространството вече съществуват уебсайтове, в които можем да сравняваме цените на един и същ артикул, предлаган от различни търговци, което ни помага да направим най-изгодната сделка. Друга полезен навик, който можем да създадем в ежедневието си е пазаруването на промоции. Да купуваме продукти с отстъпка е разумно, а не срамно или унизително. Благодарение на хартиените брошури или електронните такива, винаги можем да се информираме за актуалните кампании с намаление и така да спестим.
Като извод от по-горните редове, можем да обобщим, че пестенето не бива да се превръща във фиксидея, но в качеството си на потребители, трябва да се възползваме от шансовете, които пазарът ни предоставя.
Не съществува единна потребителска философия, която всички трябва да следваме, но всеки от нас трябва да пречупи някои основни финансови насоки през личната си ситуация и възможности. Важно е да се информираме за актуалните тенденции на пазара и да реагираме навреме.

 
Като човешки същества всички ние се стремим към спокойствие и сигурност, а спестените пари могат да ни ги гарантират в определени ситуации. Как и колко да спестяваме решаваме сами, важното е да не залитаме в крайности, които да ни отдалечават от истински важните неща в живота.