Блог

Как да спестя

Как да спестим от лекарства?

Когато се разболеете, последното нещо, за което трябва да се притеснявате, е колко пари сте похарчили за скъпи лекарства и лечения. Прочетете нашето лесно за спазване ръководство по какъв начин можете да спестите от предписани лечения и лекарства, за да можете да се съсредоточите единствено към най-важното нещо – бързото си възстановяване.

Цени на лекарства за астма

Според проведени проучвания, само към 2011 г. близо 235-300 мил. души по света са засегнати от астма. Заболяването е считано за основен проблем за общественото здраве. Поради нуждата от ползване на дългосрочни медикаменти за контрол на болестта, естествено е те да се отразяват неблагоприятно на бюджета на болните от астма.

При лечение на астма могат да бъдат предписани различни терапии, медикаменти, инхалери. При остри пристъпи се налага незабавно лечение, което може да доведе дори до хоспитализиране. Докато заболяването е хронично, мерките за предотвратяване и специалната диета също добавят към стойността на лечението.

Инхалерите имат определени дози, като цената им достига средно до 40 лв. Ако симптомите ви се влошат, може да ви е необходим пулверизатор и, ако не можете да вземете на заем такъв от болница, трябва да си закупите, а стойността му е висока. Все пак онлайн можете да спестите ако купите приспособлението онлайн, докато обикновено в сайтове-доставчици цената може да бъде по-изгодна, отколкото директно от магазини за медицински стоки. Можете да спестите ако купувате медикаментите с по-голяма доза, според нужното време на лечението. Важно е да се запознаете от няколко източника – относно лечението, възможните медикаменти и усложнения, за да планирате лечението си в дългосрочен план.

Ползване на рецепти

Когато усетите първи симптоми на неразположение, вместо да отидете на определен специалист, посетете своя личен лекар. Първо, този тип лекари са многопрофилни специалисти и могат да ви дадат съвет, а ако преценят, че неразположението им не попада в тяхните компетенции, ще ви дадат направление. Обадете се предварително на своя личен лекар, за да го опитате дали може да ви издаде направление по здравна каса. За справка, за направлението се заплаща стойност до 5 лв, докато директно посещение на специалист по определено забовялане се заплаща около 30 лв. при поликлиники и около 50 лв. – в частни клиники. Като цяло, частните клиники предоставят възможност за по-бърза консултация, но пък затова и често посещението там е значително по-скъпо. По същия начин стоят нещата и с лекарствата за дългосрочно ползване и, ако имате предписание по здравна каса, можете да спестите от тяхната стойност, което понякога възлиза на значителни суми.

Когато можете без рецепта...

Понякога при предписани не толкова специлизирани лекарства, от типа на обезболяващи или кремове за кожата, можете да попитате в аптеката за налични по-евтини заместители. Вместо да похарчите повече при закупуването на предписаното, можете да спестите при избор на такова със сходни показатели и желано въздействие, но на друга фармацевтична компания. Например, ако имате хронична мигрена, изберете по-евтиното от разнообразните предложения медикаменти за главоболие, както и по-голямата разфасовка. Все пак, посъветвайте се с фармацевт или практикуващ медицина познат за възможните влияния на лекарството-заместител и дали то действа по същия начин от предписаното. Освен това, пазарувайте от различни аптеки и се уверете къде необходимите ви лекарства са с най-изгодни цени.

Експертен съвет: Проверете продуктовия номер на лиценза на лекарство отстрани на опаковката, когато сравнявате различните марки. Това е уникален номер на лиценза за даден продукт, поставян на всяко отделно лекарство, направено от конкретен фармацевтичен производител. Ако продуктовият номер съвпада, съдържанието на лекарството е същото!

Ако вкусът на по-евтиния парацетамол или друго лекарство е неприятен за децата ви, постъпете като Мери Попинз – но вместо лъжица захар, дайте им чаша портокалов сок, вместо вода. Това ще помогне приема на лекарството и ще премахне неприятния привкус!

Проверете онлайн аптеките

Закупуването на лекарства онлайн може да бъде значително по-евтино, особено когато закупувате лекарства на едро. Можете да проверите за налични намаления на предлаганите лекарства. Въпреки това, се уверете дали сайтът е легален и реномиран – например, в сайта на повечето аптеки има посочени връзки към Български фармацевтичен съюз и Министерство на здравеопазването. Направете справка на предложените цени от различните сайтове. Също така, отбягвайте сайтове, администраторите на които ви предписват лекарства. Уверете се също така, че поръчаното лекарство е в срок на годност, особено когато купувате лекарства на едро.

Проверете за билки

При определени заболявания, особено хронични, често можем да изхарчим значителни суми за превантивни мерки и лекарства при остри пристъпи. Осведомете се повече за билки и естествени продукти, които могат да повлияят благоприятно на състоянието ви, а дори понякога да ви излекуват напълно от дадена болест или неразположение. Освен това билките обикновено са евтини, от типа на 2 лв. пакета, пък и, прилагани в предписаните на опаковката или от лекар количества, не могат поне да ви навредят. Освен това, една гореща чаша чай от мента може да подобри цялостното ви състояние.

Можете да съчетавате различни билки, като лечението трябва да е проведено систематично, за да има ефект. Прочетете статии за билки за съответното ви неразположение, попитайте вашия лекар или познат, който е изпитал ефекта и проверете сами за себе си.

Изпробвайте тези съвети и можете да спестите пари, докато се лекувате и след това да ги похарчите за нещо по-приятно от лекарства!