Блог

Как да спестя

Какво значи бюджет и как да изготвим такъв?

Какво значи бюджет? Бюджет е система, която ви помага да следите приходите и разходите си. Система, която ви позволява да управлявате ефективно парите си! Прочетете нашите съвети относно как да изготвите собствен бюджет...

Правене на бюджет: ползите

Ползите от възможността да регулирате разходите си са твърде големи. Следенето на разноските ви поставя на ръководно място по отношение на вашите приходи, помага ви да следите какви са основните ви разходи и да набележите по-важните си спестовни цели.

Голяма част от българите редовно следят бюджета си – преценяват според основните си разходи какво да си позволят на ежедневна база. Това осигурява спокойствие за всеки месец и осигурява цялостна стабилност в живота – за да се съсредоточим към по-важните неща!

Изготвянето на бюджет ви възспира да не правите непредвидени разходи и помага да прецените колко можете да си позволите да похарчите. Добре изготвен бюджет може да се окаже полезен при непредвидени съществени разходи и при примиряване с неизбежните големи разноски по битови сметки.

Звучи добре, но трудно. Как да започна?

Първо, подходете търпеливо. Отделете време, налейте си чаша кафе или чай и седнете да прегледате събрани банкови извлечения и последни битови сметки. Изгответе надлежно списъка с разходите си.

Можете да ползвате сайтове за планиране на бюджет, като например portmoneto.com, или да ползвате електронни таблици като тази в kadebg.com/semeen-budget. Друг вариант е да предвидите тефтер, където да записвате всички приходи и разходи. Проверете кой метод ви е най-удобен. Само така ще успеете да си изградите навик.

Опишете доходите си

Опишете седмичните и месечните си доходи за поне три месеца, включително заплата, бонуси и всички допълнителни приходи, които получавате. Ако правите бюджет за месеца, съберете цялостния си приход за три месеца, а след това го разделете на три, за да получите средния си месечен доход. Според това ще можете да прецените какви разходи можете да си позволите.

Пресметнете същественото

Следващият етап е да проверите какви са разноските ви. Помнете, всеки съставен бюджет трябва да се основава на абсолютна честност.

Първо, пресметнете основните си разходи. Включете при това вноските по ипотека или наем, битови сметки и данъци, хранителни продукти, поддръжка на кола, разноски по планирани пътешествия, поддръжка на деца или други индивидуални разходи за три месеца. Разделете полученото на три и ще получите средната стойност на основните си разноски.

И останалите разходи...

Когато извадите личните си твърди месечни разноски от общия месечен доход, ще получите така наречения разполагаем доход – свободен капитал за разноски от несъществено значение.

При това трябва да отбележим, че все още има определени разноски, които правите всеки месец, които дори да не са твърде съществени, представляват неразделна част от начина ви на живот. Отново настъпва време за сметки.

Прегледайте банковите си извлечения и изчислете какви са разходите ви за период от три месеца – разходки, поръчки на храна за вкъщи, заведения, подаръци за рожденни дни, курсове на деца и подобни. Изчислете, например, средния разход на семейството ви за хранене навън в заведения, особено ако правите това често.

Пресметнете отново средната месечна стойност на тези разходи, след това съберете общата им стойност с тази на твърдите си разноски. Ако общата им стойност възлиза на повече – или се доближава – до получаваните доходи, необходимо е да започнете да следите по-щателно финансите си, което вече сте започнали с пресмятането на този бюджет.

Не трябва да забравяте...

Повечето хора нарушават спестяванията си заради непредвидени разходи от типа на големи неочаквани разноски за поправка на колата, закупуване на авточасти или вноски по застраховката. Все пак можем да признаем, че тези плащания не са толкова непредвидени. При изготвяне на бюджета, отново прегледайте банковите си извлечения или касови бележки за последната година и отбележете всички подобни разноски.

След това можете да изберете дали да съберете общата им стойност и да я разделите на 12, заделяйки достатъчно средства, за да ги покриете в месечния си бюджет или да отбележите периодите на тези сметки и ползвате бюджета, за да запазите достатъчно пари да ги покриете. Предвидете допълнителни средства за наистина непредвидени харчове като поправка на бойлера или сериозен ремонт на колата.

Определете целите си

Това е действителното предназначение на всички гореописани сметки. Независимо дали желаете да покриете дълговете си, да съберете пари за закупуване на апартамент, направите депозит за старините си или просто спестявате за две седмици почивка на море – бюджетът може да ви помогтнете да направите това по-лесно.

Ако опишете целите си, ще улесните постигането им. Придавайки им допълнителен чар, представете си как ще се чувствате при постигането на плана си. Представете си каква свобода ще почувствате, когато най-накрая покриете всичките си дългове. Ако пък спестявате за мечтана екскурзия, направете си кът с картинки от дестинацията, за да си напомняте колко прекрасно ще бъде, когато действително стигнете дотам.

Преценете колко ще е необходимо да спестите, за да осъществите целите си. Все пак отдадете приоритет на изплащането на дългове пред спестяването или харченето за други цели. Пресметнете колко средства трябва да заделяте месечно и колко дълго трябва да правите това, за да постигнете целта си.

Променете навиците си

След като сте пресметнали как разходвате парите си, ще осъзнаете кои харчове са ви излишни. Едно малко капучино през деня на примерна стойност 5 лева не ви се струва много, но ако си взимате такова всеки ден, пресметнете колко ще струва това след месец... а след година? Спестете от този каприз и вместо кредити постепенно ще натрупате необходимата ви сума да заминете на почивка.

Потресаващо е колко много излишни харчове правим без да осъзнаваме – за незабележими разходи като обяд навън, вечери след работа, подаръчета за децата. Ако съберем всички тези дребни харчове за дълъг период от време, ще осъзнаем колко много се отразяват на спестяванията ни.

Погледнете баланса си и преценете кои са излишните разходи. Понякога плащаме за неща, за които дори сме забравили – като членска карта за непосещаван фитнес до абонаменти за списания.

Вероятно ви се е случвало да плащате допълнителни такси за забавени плащания? Нагласете си аларма за напомняне за падежи (или си определете дата за определени плащания предварително). Може да ви бъде от полза да си инсталирате приложение за онлайн банкиране на телефона – това ще ви спести излишните банкови такси. Тези, които проследяват банковите си сметки посредством приложения или ползват услугата за получаване на съобщение за наближаващи падежи, спестяват до голяма степен от нежелани начислявани такси за закъснение на дължими вноски. Възползвайте се от предвидените от банките гратисни периоди при ползването на кредитни карти.

Придържайте се към бюджета си

Поречето хора започват да планират бюджета си само когато имат временни парични затруднения, но веднага щом се стабилизират финансово, се отдават отново на старите си привички.

За да се придържате към изготвения бюджет в дългосрочен план, си изградете навика да проверявате редовно своите сметки, банкови извлечения и касови бележки. Вместо да оставяте непрочетени съобщенията за получени сметки в електронната си поща, проверявайте ги за евентуални грешки в изчисленията на съответната компания, които могат да ви натоварят допълнително.

Можете да направите по-приятно придържането към бюджета си ако на определен период си позволявате награди – само ги планирайте в бюджета предварително. Няма проблем ако искате да си купите някоя нова дрешка или по-често да се храните навън. Само включете тези разходи в бюджета си, като по такъв начин подсигурите да не се отразят неблагоприятно на спестяванията ви в дългосрочен план.

Посредством тези полезни съвети за изготвянето на бюджет, ще улесните значително задачата си да планирате своите финанси.