Блог

Как да спестя

Къмпингуване с достъпен бюджет

Забравете скъпите палатки с удобства сякаш сте на хотел. Прочетете нашите напътствия за организиране на семейна почивка на открито с планиран достъпен бюджет.

Всеки очаква с нетърпение настъпването на лятната ваканция, но самолетните билети и цените на нощувки в хотел превръщат семейната почивка в предизвикателство за финансите. Струва ли ви се добра идея къмпингуването на открито? Това е една доста достъпна алтернатива на скъпите, включващи екстри, хотели, а също така може да сближи много повече.

Представете си само картината – природен пейзаж, спокойствие, ромоляща наблизо рекичка, подпален топъл огън вечер, гледка към звездите, докато децата ви си играят наоколо – възможност цялото ви семейство да се наслади на природата. Не ви е необходима специална палатка с екстри, за да се насладите на къмпинга, а ето и още няколко, спестяващи пари, съвета при организацията:

Преверете възможностите

Проверете къде е позволено да разпънете палатка и какви са условията. Когато не сте избрали някое диво място, далеч от всякаква цивилизация, трябва да знаете каква такса е определена за отсядане на къмпинг – например, на къмпинг Градина, близо до Созопол, таксата е 5 лв. на ден, а на къмпинг Зора се определя според големината на палатката и според датата – ако е голяма палатка в периода юни-август, цената е 12 лв. на ден. Разбира се, доста по-изгодно от хотел.

Планирайте покупките

Предимствата на къпминга се проявяват и при планиране на храната и напитките. Набавете си голяма хладилна чанта и няколко ледарки. Ще ви е необходим също преносим грил или барбекю за готвенето. Посетете някой голям супермаркет преди да потеглите, за да си набавите нужните продукти. Подходящ е изборът на по-дълготрайна храна от типа на консерви с риба или грахови изделия и изсушени храни като макарони и ориз. В много къпминги има малки магазинчета, откъдето можете да си набавяте пресните продукти като яйца, мляко и хляб.

Подгответе се за лишенията

Ако искате да се отделите от групите хора и пътуването да ви излезе още по-изгодно, можете да изберете някое по-диво място. Потърсете места за отсядане далеч от големи градове и от курорти, посещавани от много туристи плажове и забележителности – подобни къмпинги обичайно имат много ниска такса или никаква. Обикновено на такива места няма осигурено електричество и така преживяването ще бъде още по-обогатяващо.

Потърсете изгодно оборудване

Не е необходимо да се притеснявате за оборудването. От супермаркет или големи магазини за екипировка като Декатлон можете да си набавите качествена, но евтина, палатка, и основно необходимо оборудване като надуваеми дюшеци, хладилни чанти, термоси, кутии за съхранение, спортни дрехи и други. Ако за първи път пробвате това изживяване, постъпете по разумния начин – „опитайте, преди да купите“, и заемете от някой свой приятел палатка, която да разпънете на спокойно място край града за някой уикенд, преди да инвестирате в цялата екипировка. Можете да проверите и за оборудване втора ръка, като bazar.bg и OLX.bg, а чак след това да посетите специализирани магазини.

Пробвайте да къпмингувате в чужбина

Искате да посетите някоя по-топла дестинация? Къмпингаването в друга страна предполага само да се осведомите къде са възможните места за настаняване и за таксите при това, което може да стане онлайн. След това проверете за изправност колата си, натоварете багажа и децата и потеглете на път – това допълнително ще спомогне сплотяването на семейството и ще ви предостави възможност да разгледате природни и културни забележителности в друга страна. Така къпмингът се превръща в забавна екскурзия.

Ето че скъпите курорти имат алтернатива и не е нужно да влизаме в преразходи и заеми, за да се насладим на мечтаната почивка, просто ни е нужно по-добро планиране на ваканционния бюджет. Надяваме се, че сме ви убедили да планирате следващото си пътешествие на открито.