Блог

Инвестиции

Kриптовалутата – сблъсква ли се с първа икономическа криза?

Историята на кpиптoвaлyтата започва в началото на 2009 година, когато предходната икономическа криза е в разгара си. Биткойн се признава за първата децентрализирана криптовалута и е посланик на идеята, че не правителството трябва да управлява парите. Малко повече от десетилетие след създаването на новото средство за размяна, основано на блокчейн технологита и криптографията, то се сблъсква и с първата си криза, в резултат на пандемията с COVID-19.

 

 

Проблемите, които засягат криптовалутите

Благовест Белев - съучредител на Българската биткойн асоциация и основател на първия инвестиционен фонд за криптовалути у нас, смята, че новите парични единици не могат да решават проблеми, дори биха могли да разрушават функцията на парите в дългосрочна перспектива. “Главно пpeдимcтвo на дигитaлнaта вaлyтa е фактът, че е трудно достъпна, тъй като сe контролира от много различни yчacтници по cвeтa, вместо да бъде цeнтpaлизиpaна, управлявана от eднo пpaвитeлcтвo. Toвa е причината ĸpиптoвaлyтaта да бъде удобно средство за мeждyнapoдна yпoтpeбa. Въпреки това, ползването, все още не може да бъде масово, защото технологията се нуждае от още развитие и време“, казва още Белев.

От какво се влияе cтoйнocттa нa ĸpиптoвaлyтитe?

Подобно на потреблението при стоките, стойностите на криптовалутите също се влияят от динамиката на търсене и предлагане. В конкретната ситуация, която е определяна като първа криза за криптовалутата, производството на биткойн е доста намалено, което, съответно намалява и предлагането.

През предстоящите седмици, търсенето ще диктува цената. Специалистите твърдят, че засилено търсене може да се наблюдава, когато в световен мащаб банките създават по-голямо количество валутни единици, или при наличие на финансови проблеми, като висока инфлация, фалити и др.

Популярност на кpиптoвaлyтата

Етапът, в който се намира криптовалутата, през настоящата 2020-та година, е съвсем начален, според финансови анализатори. Алтернативната валута, все още, не се радва на масово потребление, тъй като процесът на опознаване и свикване с нея отнема повече време. Удобствата и безопасността на криптовалутата, обаче, тепърва ще да бъдат разкривани, за да се стигне до моментът, когато потребителите ще я използват масово в ежедневието си.

Взаимодействие между традиционни валути и криптовалути

Създадена като алтернатива на традиционните парични средства, криптовалутата има ключова роля за съхранение и спасяване на икономиката в ситуация на криза, според финансови експерти. Пандемията с COVID-19 доведе до икономическа нестабилност в световен мащаб, която е първата от навлизането на криптовалутите. Предстои да се разбере дали това е моментът, в който алтернативната валута ще може да разкрие пълния си потенциал. Според Майкъл Новограц, директор на инвестиционната компания Галакси Диджитъл, в настоящия момент, когато традиционните валути, влагани за овладяване на кризата, са на път да загубят стойността си, криптовалутите имат шанс да демонстрират своите преимущества.

Тенденции при криптовалутата през 2020 г.

В началото на годината, биткойн се движи в обичайните си граници, но от месец февруари стойността му започва да се повишава, прехвърляйки 10 000 щатски долара. Последвалата информация, обаче, че коронавирусът се разпорстранява извън границите на Китай, бързо се отразява на достигнатите от биткойна стойности.

С известяването на пандемията, при криптовалутите се забелязва почти незабавен спад и в началото на март цената, вече, е видимо по-ниска - 8 700 долара. Само за още две седмици стойността на криптовалутата спада, дори под 5 000 долара.

Сривът на биткойна настъпва едновременно със спад и на американската фондова борса. Оказва се, че в конкретната ситуация, криптовалутата не може да противостои, а напротив, следва тенденцията на понижение при традиционната валута.

Към края на месец април, биткойнът успява да възвърне, част от стойността си, като достига 7 500 долара. Някои финансови анализатори смятат, че движението при цената на криптовалутата е сходно с това на златото. При всички положения тези резултати са непостоянни и динамично променящата се ситуация с кронавируса, влияе неизменно на стойността на биткойна и през следващите месеци.

В началото на месец май, биткойнът очаквано достига ключов момент в блокчейна си. Достигането на конкретен брой блокове, в т. нар. „верига“, води до намаляване на наградата за копачите на биткойни, което се случва веднъж на няколко години. След този процес на намаляване, за известно време, размерът на наградата за копачите спира да варира. Според данните относно стойността, през май, обаче, застой не се регистрира, дори напротив, биткойнът продължава да расте.

Какво предстои - прогнози срещу реалност

Занапред се очаква търсенето на биткойн плавно да нараства до момента, в който глобалната ситуация окаже влияние и върху това направление. Очаква се през следващите месеци да настъпи отлив от страна на копачите. Все още, този момент не е настъпил и, засега, в ситуацията на пандемия и икономическа нестабилност, криптовалутата се явява като добра алтернатива.

Може да се каже, че общата тенденция при биткойна от януари 2020-та е позитивна и дори намаляването на наградата за копачите не се отразява на цената. В близко бъдеще, алтернативната валута, вероятно, ще се повлияе от световната икономическа криза, но към момента липса на интерес, вследствие на пандемията, не се забелязва.

Прогноза на Международният валутен фонд предвижда свиване на икономиката с около 3% в рамките на настоящата година, като очакваният спад ще продължи в световен мащаб и догодина. Ако прогнозата се оправдае, вариантите за криптовалутата са два. В първия случай, тя ще се окаже търсена алтернатива за съхранение на средства по време на кризисния период, което ще оскъпи цената ѝ. Другата опция е: икономическите проблеми пряко да се отразят на криптовалутата, намалявайки стойността им. 

Криптовалутата днес

Сравнително кратката история на биткойна е изпълнена с динамични процеси, които не позволяват да се предвиди какво ще последва, в настоящата ситуация. Криптовалутата е определяна като непредвидима и специалистите напомнят, че за всяка инвестиция е необходима професионална консултация, осъзнаване на поетия риск и подготовка за неочаквано бърза реакция. 

Досега криптовалутата върви по своя път, изпълнен с обществени изяви и конферентни събития, а пандемията с COVID-19 ограничи всички тези прояви. Въпреки реализираните виртуални срещи, възвръщането на обичайното темпо на инвестиции се очаква да стане след потушаване на настоящата криза.

Ситуацията е безпрецедентна за здравната и икономическа политика в световен мащаб и оказва влияние върху всички останали сфери. В контекста на случващото се е трудно да дефинираме дали криптовалутите ще извлекат полза или по-скоро ще се повлияят от негативните тенденции. Засега крайни движения и промени не се установяват и по-скоро алтернативната валута е в режим на изчакване.

Любопитно е какво ще се случи с цената на криптовалутата през оставащото време, до края на годината. Дали тя ще се прояви като „спасителен пояс“, в настоящите бурни води на световния пазар и ще излезе ли от ситуацията по-силна и перспективна, доказала своя потенциал? Предстои да разберем.