Блог

Инвестиции

Къде да инвестираме средствата си през 2021 г.

В началото на новата година е много важно да проучим какво да сложим в своя инвестиционен портфейл, за да генерираме печалба. Прогнози за това какви са тенденциите на инвестиционния пазар през 2021-ва и на какво да заложим, споделяме по-долу.

 

Настоящата 2021 година вероятно ще ни изненада с различно темпо и динамика от 2020-та, но дали тези различия ще бъдат за добро, се питат всички. Без съмнение един от основните въпроси на финансовия пазар, в момента, е кои ще бъдат печелившите инвестиции.

През изминалата година като най-доходни се доказаха инвестициите в акции и злато, а финансовите специалисти смятат, че тази тенденция ще се съхрани и през следващите месеци. Преди да се насочим към конкретна инвестиция, обаче трябва да определим профила си и да дефинираме коя е нашата крайна цел:

  • Дългосрочна доходност;
  • Защита на спестяванията от инфлация;
  • Печалба от глобални технологични иновации;
  • Управление на риска чрез различни активи;
  • Ползи от възходящия тренд на акциите;
  • Риск в името на по-високи печалби;
  • Активна търговия.

Представянето на технологичната индустрия категорично надхвърли очакванията за изминалите месеци, заради бързата адаптация, на която станахме свидетели и която се оказа голямо предимство при настъпването на пандемията с коронавируса.

Макар и не с темпото на технологиите, изключително динамично се развиват, също секторите ориентирани към енергоспестяване и зелена енергия, електрически автомобили и ефективност при имотите. Именно затова акциите в тези сектори се считат за много добра инвестиция в дългосрочен план, т.е. следващите 20-30 години.

Злато и IT акции

IT акциите генерират печалба от блокирането на икономиката и дистанционния работен процес и също така играят съществена роля за настъпване на промени в доста различни сектори. Този бизнес се развива непрекъснато вече цяло десетилетие и е в готовност да посрещне следващ икономически бум.

Златото, от друга страна е сигурна гаранция в случай на спадове при цените на акциите и цената му се повишава редом с държавните разходи, кредитите, напечатаните пари и инфлацията. Прогнозата за следващата една година е благородният метал да бъде единственият актив, печеливш от инфлацията, с по-висока скорост от всички останали активи.

От друга страна акциите на добивни компании генерираха многократно по-висока възвращаемост от златото през 2020-та година. В тази връзка, обаче е важно да се направи и разумен избор на IT компания, в която да се инвестира.

Най-големите IT компании разполагат със сериозни капитали и ресурс, чрез които налагат продуктите и услугите си, инвестират огромни суми в нови технологии и притежават десетки милиарди свободни средства. Пример за такива компании са: Apple, Amazon, Facebook и др. Сред техните основни цели са откупуването на по-малки иновативни компании и инвестицията в развитието на собствените дейности, продукти и услуги.  Заради тези технологични инвестиции изброените големи компании ще имат гарантирана стабилност на инвестиционния пазар през следващите няколко години.

И ако се запитаме защо е подходящо да инвестираме в компании за трилиони долари, отговорът е заради тяхната стабилност и евентуалните нови течения, които биха последвали в бизнеса си. Microsoft е такъв пример – от изцяло софтуерна компания, днес те предлагат и облачни пространства (cloud услуги), които неизменно им генерират допълнителни печалби.

Google, от своя страна се превърна в пионер при разработването на автопилоти за автомобили – насока, която също както електромобилите тепърва ще се развива все повече - автономните машини да заменят конвенционалните. Лидерите на пазара в глобален мащаб разполагат с ресурси, които да инвестират в  зелена енергия – подобен ход би им гарантирал първите позиции в световния бизнес и през идното десетилетие.

По отношение малките компании ситуацията е малко по-различна. Техните бизнеси са строго дефинирани и понякога дори преди да генерират съществена печалба, техните акции започват да поскъпват. Пример за такава компания е Zoom, която доскоро бе от малките компании, първоначално финансирани с частни капитали и сравнително нови на борсата, но се развива с много бързи темпове. Подобен е стартът и на Facebook, чийто бизнес за кратко израстна десетократно.

С инвестициите в подобни компании трябва, обаче да се подхожда много внимателно,  особено що се отнася за портфейла на обикновения инвеститор защото те често крият непредвидени рискове.

Непубличните компании са трета опция, но нея инвеститорите трябва по-скоро да избягват. Иновативни, но твърде специализирани, те излизат с висока цена на пазара и биват поглъщани от най-големите компании. Подобна инвестиция, специалистите определят, като твърде несигурна и неподходяща.

В заключение може да се отбележи, че големите компании, макар и с по-малък дивидентен доход отбелязват непрекъснат ръст. Въпреки голямата динамика на цените, те са стабилни на пазара. За по-малките компании има по-малко дивиденти и съществуващият риск е в пъти по-голям.  Техният дял в портфейла на всеки инвеститор, категорично трябва да бъде по-малък.

 

Какво може да се очаква на инвестиционния пазар през 2021 г.?

Проблемите в световната икономика все още са налице, а риск от задълбочаване, непременно съществува, заради разпространението на коронавируса, което все още не може да бъде ограничено. Всеизвестен факт е, че мерките, предприемани в различните държави не могат да продължават вечно, защото това води до ръст на техните дългове. Възможен е сценарий, при който да настъпи дефлация и спад на растежа – единственият случай, при който инвестицията в акции на технологични компании не би била печеливша.

От друга страна, напоследък много държави обмислят налагането на данъци за американските технологични компании. В европейския съюз има нови регулации за цифрови услуги, приети след налагането на големи глоби на някои IT компании, заради много силните им позиции на пазара.

 

Има ли и ще има ли балон на акциите?

Според финансови експерти, ситуацията в момента много напомня тази през 2000 г. - за технологичните книжа - тогава индексът NASDAQ бележи увеличение почти 10 пъти. Всичко започва в края на 1999 г., когато изключително голяма експлозия води до удвояване на цените. Към момента не се отчита същото повишение – станахме свидетели на удвояване, след настъпилият срив през миналия февруари, вследствие на пандемията. През настоящата 2021-ва година и дори първата половина на 2022-ра е възможно настъпилата еуфория да продължи, в случай, че продължат наливането на ликвидност чрез стимули и печатането на пари от централните банкови институции.