Блог

Инвестиции

Лични финанси - всичко, което трябва да знаем

Съвременното общество предполага живот в материален свят, управляван от парите. Независимо какво е отношението ни към тази действителност, от съществена важност е да бъдем подготвени. Важно е да бъдем информирани относно кредитите, парите, възможностите и рисковете пред нас, и да се научим да управляваме личните си финанси така, че да не нарушаваме баланса на бюджета и ежедневието си. 

Ефективното планиране на разходите е ключът към постигане на целите и осигуряване на финансовата ни стабилност. „Пapитe ca yнивepcaлeн измepитeл нa cтoйнocттa и тe oпocpeдcтвaт paзмянaтa нa cтoĸи и ycлyги.“ – определението красноречиво доказва, че парите са неизменна част от всички сфери на живота ни и е важно да анализираме как ги печелим и за какво ги харчим. 

В моменти на финансова стабилност, пропускаме предварителното разпределяне на средствата и не се замисляме за покупките и разходите, които правим, както и за загубеното време, от което не сме извлекли полза. Резултатите от подобно недоглеждане, се връщат като бумеранг в моменти на финансова криза – загуба на работа, извънредни разходи, временна нетрудоспособност и др.

Основни моменти в управлението на личните финанси

Личните ни финанси включват приходите и разходите, кредитите и заемите, влоговете и парите, които притежаваме, спестовни сметки, карти, пенсионни и осигурителни фондове. Хармонията между всички тези компоненти изгражда стабилност и по-сигурно бъдеще.

Приходи

Източници на лични финанси могат да бъдат: заплата, получаване на средства по хонорарен договор, рента, странични доходи от допълнителна дейност, доходи от отдаване под наем, от почасова работа или изпълнение на свободна професия, майчинство, пенсия, доходи от собствен бизнес и други. Задължително е да имаме ясна представа за точната сума на приходите, които получаваме, за да я използваме като отправна точка при изчисляване и преценяване на разходите – какво можем да си позволим и какво да пропуснем. Задачата ни се улеснява, ако приходите са фиксирани и ясни – точно определена заплата, пенсия и прочие и се усложнява при упражняване на свободна професия или собствен бизнес, където планирането на приходите винаги е съпроводено с неяснота и несигурност, кои сделки ще се реализират и какъв ще бъде размерът на прихода, в зависимост от броя на клиентите. Очевидно, по-сигурен е доходът от заплата или пенсия, но потенциално по-висок, би могъл да бъде, доходът от бизнес. Спорен въпрос е кои от източниците на доходи са за предпочитане, тъй като всички имат свои плюсове и минуси. 

Спестяване

Всички сме чували израза „бели пари за черни дни“ и той съвсем не е случаен. Редица събития в живота могат да изправят човек пред трудна ситуация, в която той да се нуждае от спестени средства. Спестяването е нелесна задача, особено при ограничена доходност. Сложен е и въпросъ,т каква част от доходите е добре да заделяме настрани. Част от хората се притесняват да спестяват или се отказват да го правят, считайки, че инфлацията ще „изяде“ парите им. Страхът може да бъде потушен чрез избор на депозит, при който лихвата да бъде по-висока или поне равна на инфлацията. Друго решение, което може да замести спестяването и да създаде сигурност, е инвестирането. В този случай, за  предпочитане е дългосрочната инвестиция, носеща по-големи доходи и сигурност, за разлика от краткосрочната, която може да се окаже рискова, невъзвръщаема или неуспешна и губеща.

Под спестяване може да разбираме и пестеливост – избягване на ненужни харчове, замяна на необходими предмети и услуги, с техните еквиваленти, които имат същото предназначение, но са на по-ниска цена.

Няколко елементарни практически идеи за пестене на средства:

  • Планирайте големите покупки от разпродажби, когато цените са по-ниски;
  • Планирайте рано семейната почивка или пътуване – цените за ранни записвания, резервации и полети, са винаги по-изгодни;
  • Възползвайте се от промоциите от типа „стока в повече“ или „подарък към покупката“ само ако тази стока или подарък са ви нужни и ще ви влязат в употреба;
  • Купувайте основните непреходни и неподвластни на модата дрехи и аксесоари от разпродажбите;
  • Предпочитайте по-големите опаковки, в тях продуктът по правило излиза на по-ниска цена;
  • Не се записвайте да получавате всички бюлетини на онлайн магазините. Да, те съдържат примамливи оферти и намаления, които могат да ви спестят пари, но също така е вярно, че често ви изкушават да купувате стоки, от които нямате нужда, само защото в момента са намалени;
  • Обединете кредитите си;
  • Проучете таксите за теглене, внасяне, разплащане от различните места и финансови институции. На пръв поглед дребни разлики могат да доведат до натрупване на значителна сума, на годишна база;
  • Старайте се да връщате в срок суми, взети чрез кредит, за да избегнете натрупването на лихви;
  • Преразгледайте договорите си с мобилни оператори, телевизионни доставчици и други услуги. Вероятно е да има по-изгодно, пакетно предложение, с което да спестите средства;
  • Записвайте дори най-дребните си разходи, за да сте наясно в какво влагате средствата си и от какво бихте могли да се лишите;

Бюджетиране

Съставянето на бюджет не е елементарно, но е възможно да привикнете да го правите и, най-вече, да го следвате, за да си осигурите финансово спокойствие и сигурност. За съставянето на бюджет, е важно да сте наясно за точните приходи, които имате и къде, и в какво сте ги вложили. Изисквайте регулярно банково извлечение и пазете касовите си бележки, за да имате цялостен поглед върху ситуацията.

В приходната част следва да изчислите всички доходи за месеца, а в разходната: да разделите на 3 основни пера. В първата група влизат, така наречените,  задължителни разходи  –  наем, ипотека, храна, битови сметки, лекарства, транспорт. Следват разходите за нужди, които правят живота ви по-комфортен. Тези две пера определят разходите, които може да правите, без да се замислите. Всички други, извън тях, подлежат на преразглеждане. Изключително важно е разходите да не надвишават приходите. Стига да имате тази въможност,  старайте се да спестявате, за да гарантирате финансовата си стабилност. 

Правейки разчет на бюджета си, ще имате възможност да оцените слабите страни и грешките си, ще можете да редуцирате необмислените покупки и ще преосмислите действията си, по отношение на личните си финанси. Съставяйки си план за действие, ще си заложите и постижими цели. Разбира се, за случаите, когато се налага непредвиден разход,  винаги можете да се възползвате от кредит. С помощта на усвоеното, вече, планиране и налагайки нужния самоконтрол, ще съумеете да изплатите, заетата сума, без проблем и без да нарушавате финансовия си баланс.