Блог

Тайните на успеха

Най-богатите дами в света

Класацията с най-богатите жени в света за 2020-та година обхваща предимно наследници на световноизвестни компании. Кои са те, кой е източникът на богатството им, как се отразява пандемията на тяхното състояние и как се разпределят първите 10 позиции?

 

Най-богатите жени се обединяват в любопитна за разглеждане класация, която разкрива начина, по който са се сдобили със състоянието си,  сферата на заниманията им и дали някога са използвали кредити. Стойността на богатство на всички жени, включени в световното класиране възлиза на 1.53 трилиона долара. Увеличението на общото им имане е с над 570 млрд. щатски долара спрямо миналогодишното издание.
Тази година броят на дамите, които сами са спечелили състоянието си е 108, за разлика от 67 в подреждането от миналата година. 66, пък е броят на представителките от женски пол, които са наследили състоянието си и са го увеличили през 2020-ва година. Една от тях е Миуча Прада, която заедно със своя съпруг Патрицио Бертели успява да превърне Прада в компания за 3 милиарда долара.
Сред присъстващите в подреждането има и дами, които също са богати наследници, но нямат лични заслуги за набавянето на състоянието си. Една от тях е Дагмар Долби, притежател на 1/3 от Dolby Laboratories, компания основана от нейния съпруг Рей Долби.
За 24 от участничките в по-разширения вариант на класацията, пък изминалата година е била не дотам успешна и те са загубили част от богатството си. Сред тях е германката Фриде Спрингър, която прехвърля близо 20% от притежаваните активи в компанията, създадена от покойния ѝ съпруг, Аксел Спрингър и така значително намалява състоянието си.
Ето, какво е официалното подреждане на дамите в първите 10 позиции от класацията за богатство през 2020-та година:

 

1.    Франсоаз Бетанкур Майерс - 73.6 млрд. долара
Франсоаз Майерс е на 67г. и е от Франция. Абсолютният първенец в класацията е внучка на Йожен Шолер, основателят на козметичния гигант Л‘Ореал. Приходите на Л‘Ореал за 2020-та година спадат с 6% в резултат на пандемията с Ковид-19. Независимо от този факт, акциите на Л‘Ореал бързо започват да възвръщат стойността си с възстановяването на търсенето на козметични продукти, през последните месеци и Майерс увеличава своето и без това внушително състояние.

 

 

2.    Алис Уолтън - 61.8 млрд. долара
Втората позиция е за друга богата наследница – 71-годишната дъщеря на основателят на Уолмарт - Сам Уолтън. През 2020-та тя увеличава състоянието си с близо 7.4 млрд. долара в резултат от покачването цените на акциите по време на корона кризата. Нововъведената програма за безплатна доставка на компанията Уолмарт води до стабилен ръст на онлайн продажбите – с цели 69%.

 

3.    Макензи Скот - 53 млрд. долара
На трето място в подреждането е бившата съпруга на Джеф Безос - 50-годишната Макензи Скот. С настъпването на пандемията от коронавирус, тя се отдава на благотворителна дейност и дарява близо 6 милиарда щатски долара на общо петстотин неправителствени организации в Щатите за справяне с кризата.
Отскоро тя има нов съпруг, с който споделят дарителската си кауза и дават обещание да продължават да отделят от своето богатство за благотворителност.

 

4.    Джулия Кох - 46.4 млрд. долара
Джулия Кох е на 58 години от САЩ и заедно със своите деца, след смъртта на съпруга си притежават 42% от компанията Koch Industries. По официални данни това е най-голямата, за миналата година, компания в Северна Америка на база на регистрираните приходи. Koch Industries е оценена на 115 млрд. щ.д., но Джулия не работи там. Братът на нейния покоен съпруг също притежава равен на нейния дял от 42% и е сред директорите на компанията.

 

5.    Мириъм Аделсън - 38.2 млрд. долара
Дамата е на 75 години и поема 56% от бизнеса на Las Vegas Sands след смъртта на своя съпруг Шелдън Аделсън. В резултат на пандемията с Ковид-19, през миналата година, компанията регистрира загуби за близо един милиард долара. Въпреки възстановяването на дейността на развлекателните заведения и хотелите през втората половина на 2020-та, управлението на Las Vegas Sands взима решение да продаде притежаваните обекти в Лас Вегас и да постави фокус в развитието на бизнеса си на Азиатския континент.

 

6.    Жаклин Марс - 31.3 млрд. долара
81-годишната Жаклин притежава 1/3 от Mars Inc. заедно с брат си. Компанията е основана през 1911-та година от дядото на Жаклин, Джон Марс, оценява се на около 40 млрд. долара и е популярна със своите шоколадови лакомства и храна за домашни любимци. Сред най-известните брандове на компанията са M&M’s и Skittles.

 

7.    Янг Хуян - 29.6 млрд. долара
Седма в подреждането за тази година е 39-годишната Янг Хуян, собственик на 58% от строителната компания Country Garden Holdings в Китай. Тя наследява бизнеса, основан от баща ѝ, но за съжаление в резултат на пандемията, разразила се през 2020-та година, стойността на акциите на притежаваната от Янг Хуян компания, спадат с цели 14%.

 

8.    Сузане Клатен - 27.7 млрд. долара
Сузане е на 58 години и е наследница на автомобилния гигант BMW, от който притежава 19%, но има дялове също и във фармацевтичната компания Атланта АГ.
Независимо от първоначалния отлив в автомобилната индустрия, заради Ковид-пандемията, от второто полугодие на миналата година продажбите на BMW се възстановяват. От този момент нататък, акциите на компанията нарастват с 93% и богатството на Сузане нараства с почти 11 млрд. долара.

 

9.    Джина Райнхарт - 23.6 млрд. долара
На 9-тото място се нарежда най-богатият жител на Австралия – 67-годишната Джина Райнхарт. Със своя дял от 77%, тя оглавява компанията, основана от баща ѝ - Hancock Prospecting Group, чийто бизнес е посветен на селското стопанство.

 

10.    Айрис Фонтбона - 23.3 млрд. долара
Айрис Фонтбона е от Чили, на 78 години и след кратко отсъствие, отново се завръща в класацията за най-богатите жени в света, на последното 10-то място. Богатството ѝ се трупа благодарение на няколко бизнеса, в които тя има участие. От една страна са мините и производството на напитки, които тя поема след смъртта на своя съпруг. Нейната фамилия притежава и контрола над компанията за добив на мед – Антофагаста, която отчита сериозен ръст на продажбите през 2020-та година. Трети бизнес, в който Фонтбона е мажоритарен собственик е чилийски конгломерат Куиниенко.