Блог

Тайните на успеха

Най-богатите държави в света


Подреждането на държавите по света, в зависимост от тяхното благосъстояние е много любопитнa класация? Предвидими ли са лидерите? Концентрирани ли са те на един континент или по-скоро са разпръснати по целия свят? Ще разберем сега!


Кои са най-богатите държави в света и какво е тяхното географско местоположение? Какво е актуалното подреждане сред световните лидерите по богатство и кои са факторите, определящи това класиране?
Ето кои държави са с най-висок брутен вътрешен продукт (БВП) и заемат челните 13 позиции в настоящата класация:

 

13. Австрия
Населението на Австрия е 8,7 милиона души, като брутният вътрешен продукт на глава от населението е в размер на 50 070 долара. Сумата е четири пъти по-висока от средния доход на населението в глобален мащаб.
Основен фактор за финансовия статут на Австрия е нейното географско разположение. Съседската позиция с Германия осигурява предпоставки за устойчив пазар на земеделски продукти, стомана и желязо.
Виена в качеството си на столица е сред най-значимите стопански и културни центрове на Стария континент.


12. Нидерландия
В Нидерландия брутният вътрешен продукт е с равнище от 50 898 долара на глава от населението, което наброява 16,8 млн. души. Нидерландците достигат успешната дванадесета позиция в класирането благодарение на отглеждането на земеделски култури, добива на полезни изкопаеми и силно развитата им промишленост.
Познатата Нидерландия, всъщност е най-голямата съставна част – цели 98% от Кралството, което обединява общо 4 отделни области: Синт Мартен, Аруба, Кюрасао, и Нидерландия.

 

11. Саудитска Арабия
Брутният вътрешен продукт на Саудитска Арабия е в размер на 54 431 долара и се формира благодарение на добива на петрол и налагания строг контрол над държавната икономика. Страната съхранява цели 18% от официалните запаси на нефт в света и е дългогодишен член и лидер в международната Организация на страните износителки на петрол.
Секторът на нефтопреработване е основен източник на приход за правителството на Саудитска Арабия. Износът също е от голямо значение при формирането на държавното състояние. Независимо, обаче от завидния нефтен запас, който страната притежава, средните доходи на населението са чувствително по-ниски в сравнение с тези на околните държави, разположени на брега на Персийския залив.

 

10. САЩ
Размерът на брутния вътрешен продукт на глава от населението в Съединените американски щати е 57 467 долара. Стойността му е внушителна предвид многобройното население на страната, което достига над 310 милиона души.
Внушителните стойности в Щатите се постигат благодарение на производството и търговията с автомобили на местно ниво. Други сериозни причини за успеха на страната са установената от дълги години система, защитаваща интересите на предприемачите и авторското право, а също и стимулирането на технологичното развитие и инвестициите в иновации.

 

9. Швейцария
БВП на Швейцария на глава от населението е 62 882 щ.д. Икономиката на страната се „храни“ и преуспява благодарение на бизнесите и институциите, ангажирани във финансовия сектор. Всеизвестен факт е, че най-влиятелните и заможни хора по света съхраняват богатството си в швейцарски банки. Всички тези парични средства представляват инвестиционни капитали за страната.
Най-големите швейцарски градове - Цюрих и Женева традиционно присъстват на челни позиции в класациите за градовете с най-висок стандарт на живот по света.

 

8. Норвегия
На следващо място в настоящата класация се нарежда Норвегия с БВП от 59 302 долара на глава от населението. Със своята неголяма, но балансирана икономика и население около 5 милиона души, Норвегия е на 8-мо място в света по износ на петрол, на девето място по износ на рафиниран петрол и на трето място по износ на природен газ. Северната държава е също известна с това, че произвежда електричество почти изцяло чрез водноелектрически централи, а риболовът е друг фактор, който отрежда на Норвегия още челни позиции и в други класации.
 
 

7. Ирландия
Държавата има население от 4,8 млн. души и брутен вътрешен продукт със стойности от 68 883 щатски долара. Основно препитание за Ирландия е производството на текстилни материали и продукти. Други основни звена, които поддържат ирландската икономика са хранителната и минна промишленост, също както и обслужващият сектор.

 

6. ОАЕ
Обединените арабски емирства заемат почетната шеста позиция в класацията с БВП от 72 419 щ.д. на глава от населението. Въпреки своята неголяма площ – близо 84 хил. квадратни км., федерацията от Близкия изток е с по-многобройно население, в сравнение с България - 9,2 млн. души. Тук също, както при някои от вече разглежданите държави, в основно препитание се е превърнал добивът на петрол, също обслужващият сектор и телекомуникационните услуги.

 

5. Кувейт
На пето място в подреждането сред най-богатите държави в света се нарежда Кувейт с БВП от 73 817 щ.д. на глава от населението. Икономическото състояние на страната е стабилно, отново благодарение на сериозните петролни запази, които Кувейт притежава – 10% от общото количество в глобален мащаб. Основният приход за експорт се формира именно от търговията с петрол. 
Напоследък в държавата започва да развива и стопанството си като поминък. 
Любопитен факт е, че Кувейтският динар е валутата с най-висока оценка в света, към настоящия момент.

 

4. Бруней
Мъничка държава, чиято икономика обединява стопанството, локално и международно предприемачество, правителствена регулация и стабилна социална политика. Издръжката на Бруней се осигурява от износ на природен газ и суров нефт, но стремеж на управляващите е да бъдат развивани и други сектори на търговия.
Брутният вътрешен продукт на страната е 77 441 щатски долара на глава от населението.

 

3. Сингапур 
Сингапур е град-държава, в която на глава от населението брутният вътрешен продукт е със стойност от 87 876 щатски долара. Източник на състоянието на страната са финансови услуги, химическа индустрия и търговията, реализирана на сингапурското пристанище, което е второто най-ангажирано в света.

 

2. Люксембург
Люксембург е сред най-малките суверенни държави в Европа, символизиращ Европейското богатство с БВП от 105 882 долара. Населението на Люксембург е девет пъти по-заможно от средния клас жители на планетата Земя. В основата на завидния успех на Великото херцогство е консервативна политика и силно развитата финансова сфера. Банковият сектор в Люксембург е основен източник на богатство, но стоманата е друг сектор, допринасящ страната да се намира на второ място в класацията.


1.  Катар 
Катар е на върха на настоящата стълбичка по богатство в световен мащаб. БВП на глава от населението е 127 523 щ.д. В емирството нефтената промишленост осигурява цели 70% от брутния вътрешен продукт, но петролната индустрия също е много силно развита.
Икономическите позиции на Катар са предпоставка емирството да бъде избрано за домакин на Световното първенство по футбол през 2022-ра година. Събитието е значимо, тъй като това ще бъде първата арабска нация, на която е гласувана подобна чест.