Блог

Инвестиции

Най-ценните монети в световен мащаб

Монетите дължат названието си на името на богиня в римския пантеон – Юнона Монета. Първата работилница за монети е издигната близо до храма ѝ, поради което и до днес говорим за монетен двор (двора на богиня Монета).  Животът в съвременното общество е немислим без средства, затова няма да бъдем далеч от истината, ако кажем, че парите, подобно на всемогъщи богове, управляват и определят човешките съдби в наши дни. Извънредна стойност притежават юбилейните или редки монети, които са ценна находка за всеки колекционер. 

Кои са най-скъпите монети в света?

Редките монети имат колекционерска стойност, която нараства с годините. Подобни монети са перла в колекцията на всеки ценител, тъй като представляват гарантирано печеливша инвестиция.  

Пресен пример за подобна инвестиция е монета, чиято номинална стойност е 1 цент, преди 5 години е продадена за 2.2 милиона долара. Това е монетата Birch cent от 1792 година, сечена в САЩ, която е известна като една от монетите  с най-висока стойност в световен мащаб. На лицето ѝ е изобразен символ, пресъздаващ свободата. В нашата съвременност, има останали, само няколко от тези монети и по тази причина, те достигат извънредна стойност, при продажба на търг. 

С още по-висока стойност, продадена за внушителните 2.8 милиона долара, е монета от 10 цента, изработена от сребро и мед, от същата 1792 година. 

На впечатляващата сума от 4 милиона, пък, е оценена Single 9 – един южноафрикански паунд. На гърба му са изобразени герб и лъв, а на лицевата страна ръчно е издълбана, допълнително, цифрата 9. Ръчното издълбаване се наложило, тъй като монетите са сечени през 1898 година, но влезли в обръщение през следващата 1899 година по време на освободителната война, която направила сеченето на пари, с година 1899, невъзможно. С неуспех се увенчал и опитът монетите да бъдат сечени в Германия, въпреки изпратената, там, матрица. Монетата остава единствена, откъдето идва и името ѝ – Single. 

През 20-те години човечеството разбира за съществуването на пет единствени американски монети от 5 цента с изписана номинална стойност с римска цифра и посочена година 1913, за които се предполага, че са сечени незаконно, тъй като, официално сеченето на тези монети се прекратява година по-рано – през 1912. Стойността на една от редките монети достига 5 милиона долара. 

С един милион повече – цели 6 милиона – достига на търг в Лондон монета, появила се в периода 661–750 година в Сирия – златен динър. Тази златна монета от първите години на исляма е изключително рядка. С нея, на търг през 2011 година, се сдобива колекционер от Европа.

 В края на XVIII век американският бижутер и златар Брашер създава с разрешение от властите монета, изработена изцяло от злато – първата подобна за САЩ. Заради своето историческо значение и рядкост, цената на Brasher Doubloon минава 7 милиона долара и е мечтана придобивка за всяка колекция. 

На подобна стойност, през 2002 година, е продадена и друга златна монета от САЩ, сечена по време на президента Рузвелт. Номиналната стойност на монетата е 20 долара, а върху нея са изобразени символ на свободата и двоен орел. Монетата е рядка, тъй като поради зародилата се омраза към златния стандарт и отказа на САЩ от него, за да се справи с Голямата депресия, почти всички златни монети, пуснати в обръщение, са претопени. Този факт определя високата ѝ цена, а намирането ѝ е изключителна рядкост. 

Следите на последната такава монета водят, първо, в Египет, където била включена в аукциона на монетната колекция на крал Фарук. След намеса на американските власти следите на монетата се губят, за да се появят отново през 1996 година, когато колекционер се опитва да я продаде на дилъри, оказали се представители на американските тайни служби. Дългият път на монетата приключва през 2002 година, когато е продадена легално на аукцион. 

Първенството по достигната цена държи продаденият през 2013 година Flowing Hair dollar – това е първият долар върху монета, изработена от сребро в САЩ. На нея авторът ѝ, Робър Скот, изобразява символа на свободата – жена с развени коси, на която монетата дължи названието си Flowing Hair, и орел, обгърнат от маслинови клонки, който бил считан за символ на новата държава. Номиналът е един долар, а тиражът лимитиран. Според специалистите, от тази монета са останали около 200 броя.

Ценните монети у нас

България също може да се похвали с ценни и редки монети, някои от които са единствени в света и нямат аналог – тези с ликове на Юлиан Апостат и Британик. Апостат е последният владетел на Константиновската династия (360–363 година сл. Хр.). Неговият златен медальон, открит в България, е една от най-редките римски монети по нашите земи. Единствената подобна, в световен мащаб, тя представлява истинска културно-историческа ценност. Монетата се е предавала в рода по наследство и е получена като зестра през 30-те години на ХХ век от Еленка Меракова от баща ѝ. Недостиг на средства, по време на строежа на къщата им, принуждава Еленка да занесе монетата за оценяване, за да провери дали може да получи прилична сума пари за нея. Разочарована от оценката на един от тогавашните музеи, тя попада на известен български иманяр, който откупува монетата за 27 000 лева. През 1986 година той е арестуван заради иманярството си, а монетата, която той криел под езика си, била открита, дълго, след това..

В София, по време на строежа на метрото през 2012 година, археолози откриват изключително ценна монета с лика на Британик – син на император Клавдий, починал едва на 14 години, предполага се убит от новата жена на императора. Дом на тази уникална монета днес е Националният исторически музей. 

През 2013 година на територията на Созопол е открита и друга изключително ценна монета, която е единствена по рода си. Монетата е от VΙI век пр.Хр., което я нарежда на първо място сред най-старите монети, открити на територията ни. Изработена е от злато и сребро, а археолозите виждат изобразени на нея глава на лъв и свастика – символ на щастие. Неин дом към днешна дата също е Националният исторически музей.