Блог

Как да спестя

Пет идеи за получаване на пасивен доход

Интелигентното планиране и взимането на правилни решения по отношение на личните финанси, в продължение на години, са в основата на забогатяването. Много от вас, сигурно си мислят, че получаването на повече пари винаги е свързано с усилена работа и безсънни нощи. Разпространено е схващането, че стават богати, само онези, които работят много и упорито това, отчасти е истината. Има, обаче и хиляди други начини, чрез които можете да печелите пари, достатъчно е само да осъзнаете същността и ползата на пасивният доход. 

В следващите редове ще обърнем внимание на 5 от най-често срещаните източници на пасивен доход. Ако ниската заплата не ви носи удовлетворение и се чудите дали ще можете да спестите достатъчно от приходите си, за да си осигурите спокойни старини, не губете време, а разгледайте посочените, по-долу, стратегии за осигуряване на дългосрочен и сигурен доход. В случай,  че изберете да заложите на някоя от тях, без съмнение, парите бързо и лесно ще дойдат при вас. 

Какво всъщност представлява пасивният доход?

Може да се каже, че пасивният доход включва получаването на редовни доходи от източник, различен от работодателя или бизнес партньора. Според Internal Revenue Service (IRS) /Федерална данъчна служба на САЩ/, пасивният доход може да се генерира от отдаване на имот под наем или бизнес, в който човек не участва активно, като например изплащането на възнаграждения за авторски права или на дивиденти от делово или акционерно участие.

Пенсионираният финансов съветник и мениджър на хедж фондове Тод Тресидър заявява: „Хората смятат, че пасивният доход е свързан с получаване на пари без да се прави нищо в замяна“. Затова, ако вашите амбиции са да създадете пасивен поток от приходи, прочетете описаните стратегии и научете какво е необходимо, за да бъдете успешни в тях, като същевременно разберете и какви са рисковете, свързани с всяка една идея.

Продажба на информационен продукт

Една добра възможност за получаване на пасивен доход е създаването на информационни продукти. Такива, например, могат да бъдат електронната книга, аудио или видео клип, информационните уебсайтове и други подобни. Веднъж, вече, възпроизведени, тези продукти носят доходи на създателя при всяка една продажба и всяко едно гледане/слушане. Онлайн курсовете, също попадат в тази категория. Те могат да се разпространяват и продават в много сайтове и по този начин да генерират на създателя много добри доходи.

Чрез информационните продукти се осигурява отличен поток от приходи, наред с това излиза, че в дългосрочен план, усилията, които трябва да вложите са много по-малко. Също така, паричните средства, които бихте могли да спечелите от един такъв продукт са много повече от първоначалния капитал, който ще вложите при създаването му.

Какви са рисковете? „За създаването на продукта са необходими огромни усилия и за да печелите пари от него, информационният продукт трябва да е наистина качествен и необходим за хората. Тук няма място за експерименти.“, казва Тресидър. Той, също допълва, че ако искате да постигнете желания успех, е необходимо да следвате стабилна маркетингова стратегия предшестваща изваждането на продукта на пазара.  

Доход от наем 

Инвестирането в отдаване на имоти под наем е ефективен начин за получаване на сигурен допълнителен доход. Все пак, авторът на „The 7 % Solution: You Can Afford a Comfortable Retirement”, Джон Грейвс обръща внимание, че ако не съумеете да реализирате печалба от бизнеса с имотите, вероятността да загубите голяма част от направената инвестиция е голяма.

Според Грейвс, за да получавате добри приходи от имот, който се отдава под наем, първо трябва да уточните следното:

  • Каква възвръщаемост очаквате от направената инвестиция?;
  • Какви са разходите и общата стойност на имота?;
  • Какви са финансовите рискове от притежаването на имота?

Има още няколко въпроса, на които трябва да обърнете внимание, преди да решите да инвестирате в недвижим имот, а именно:

  • Има ли пазар за вашия имот?
  • Как да се справите с наемател, който закъснява с плащанията или нанася материални щети на вашия имот?

Всички тези фактори могат да ограничат, до голяма степен, очаквания пасивен доход.

Партньорски маркетинг

С партньорски маркетинг, собствениците на уебсайтове, социални медии или блогъри, популяризират продукта на трета страна, като включват към своя сайт или акаунт връзката на предлагания от третата страна продукт. Amazon може би е най-известният маркетинг партньор, а други такива са: eBay, Awin и ShareASale.

Когато посетител на сайта кликне върху връзката и направи покупка от предложенията на  третото лице, собственикът на сайта печели определена комисионна. Партньорският маркетинг се счита за източник на пасивен приход, защото, практически, Вие можете да печелите пари само от добавен линк към вашият сайт или акаунт в социалните мрежи.

Какви са рисковете: Ако вашият сайт е съвсем нов, ще трябва да отделите повече време, за да създадете интересно  съдържание, с цел насочване на трафик към него.

Доход от дивиденти

Акционерите и съдружниците, които участват в акционерни дружества или такива с ограничена отговорност  получават от компанията плащания, под формата на дивиденти. Обикновено компаниите изплащат на своите съдружници паричните дивиденти от печалбата на дружеството на всеки три месеца. За тази цел, е необходимо да притежавате акции или дялове във въпросната компания. Дивидентите се изплащат в зависимост от броя на акциите или дяловете, които притежавате. Колкото повече акции или дялове имате, толкова по-висока ще бъде сумата, която получавате.

Приходите от дивиденти е сред най-разпространените форми за, така нареченото, “пасивно печелене” на пари. 

Какви са рисковете? Водещ е изборът ви на компания, в която да инвестирате. Джон Грейвс препоръчва, преди да решите да закупите акции или дялове, да извършите задълбочено проучване на съответната компания, издаваща акциите. Той съветва, първо да проучите детайли, чрез уебсайта на фирмата и след това да обърнете внимание на финансовите отчети на компанията. 

Спестовни сметки

Няма по-добър пасивен доход от този, при който влагате парите си в лична спестовна сметка в банка или във финансови онлайн сайтове, предлагащи висока възвръщаемост. През последните 10 години, о,баче се забелязва тенденция към постепенно намаляване на лихвените проценти. Ако тази тенденция се окаже трайна, ще обезмисли съхранението на спестяванията в банкови сметки.

Какви са рисковете? Най-големият риск е, възможността лихвеният процент да намалява, когато икономиката отслабва. Ако се създаде такава ситуация, се налага да се задоволите с по-ниски лихвени проценти върху вашите спестявания. 

Европейската централна банка се опитва да поддържа лихвите близки до 0, заради високата задлъжнялост на редица европейски икономики, които биха станали неплатежоспособни при увеличение на лихвения процент. Това означава, че банковите влогове имат много ниска доходност.

Главният финансов анализатор на Bankrate, Грег Мак Брайд, казва следното: „Ще хванете повече риба, с повече въдици във водата“. В допълнение към спечелените пари, генерирани от вашата постоянна работа, имотите под наем, ценните книжа и атрактивните бизнес начинания са чудесен начин да стимулирате потока на доходите си.