Блог

Как да спестя

Подгответе собствени продукти за почистване

Време е да почистите дома си? Вместо да прибягвате към скъпите продукти, защо не подготвите собствени препарати (с лимонов привкус)? По такъв начин почистването ще стане забавно, пък и ще спестите.

Вероятно дори имате всичко необходимо в кухненските си шкафове – оцет, сода бикарбонат, сол и лимони.

Многофункционален почистващ препарат

Ако подготвите дори само един прерапат, направете такъв с възможност за почистване на много повърхности. Продаваните в магазините спрейове за почистване не са никак евтини, особено ако имаме предвид, че съдържанието им е почти изцяло вода. Обикновено цените им са средно между 4 и 10 лв. за 300-400 мл., според зависимост от марката производител. Подготвянето на собствен препарат ще струва значително по-малко и е достатъчно да имате обикновена бутилка със спрей-помпа от изразходван продукт. Ползвайте такава от вече изразходван препарат или купете нова от някой градинарски магазин или супермаркет.

Как да направите собствен спрей за почистване с аромат на лимон и лавандула

Лимонът и сода бикарбонат са стандартните домашни средства за почистване. Киселината на лимона и алкалността на содата имат действието да отстранят всякакви замърсявания – от петната от готвене по повърхностите в кухнята до натрупания прах и мръсотия зад хладилника.

Подготовка:

1.Изцедете сока на три лимона в една кана и добавете три чаени лъжички сода бикарбонат. Ще наблюдавате как течността се разпенва.

2.Когато пяната се уталожи, добавете капка течност за почистване, три капки лавандулово етерично масло (което ухае прекрасно и е естествено антибактериално средство) и налейте достатъчно вода, за да запълните каната догоре. Разбъркайте добре, изсипете течността в подготвената бутилка и вече можете да ползвате препарата!

Необходимо време за подготовка: около 3 минути. Разходи: около 1 лв. за лимоните, 0.30 стотинки за содата; етеричното масло е около 4 лв. бутилката, но ще стигне за много пъти, пък и има може да бъде ползвано за други цели; водата е от чешмата.

Експертен съвет

Почистете всякакви петна от ваната, ползвайки лимонов сок и сол. Изстискайте сока на половин лимон и добавете половин лъжичка сол за подготвяне на препарат, след почистването с който ваната ще заблести!

Спрей за баня

Спрейовете за баня на марки като Пронто и Медикс обикновено струват между 4 и 6 лв., но направен вкъщи спрей не спомага само спестяването на средства. Подготвайки такъв, ще допринесете за опазването на околната среда.

Как да подготвите собствен спрай за баня:

1. Подгответе заместител на боракс. Боракс е минерално съединение, ползвано от край време за почистващо средство. Въпреки това, може да има дразнещо действие, затова заместител на боракс върши по-добра работа. Всъщност, това е средство с по-силен ефект от сода бикарбонат.

2. Смесете две пълни чаени лъжички от заместитела с около 100 мл. ябълков оцет в кана, достатъчно голяма, за да обеме последвалото разпенване.

3. Добавете една капка течност за почистване, етерично масло като лавандула или розово мушкато (което има антисептични свойства) и след това залейте с топла вода.

Време за подготовка: по-малко от 3 минути;

Препарат да стъкло и прозорци

Оказва се, че баба ви е права – няма по-добро средство за почистване на огледала и прозорци от ползването на ябълков оцет и вода. Забършете със суха къпра от микрофибър за допълнителен блясък. Прост, но ефективен начин, който ще ви спести купуването на течен препарат за стъкло.

Как да подготвите препарат за почистване на стъкло и прозорци:

1. Смесете в кана поравно количество ябълков оцет и топла вода.

2. Това е достатъчно.

3. Наистина, трябва ви само това – ябълков оцет (който и без това е по-полезен от винения) и топла вода!

Необходимо време за подготовка: 1 минута; разход: стотинки (предлагат се малки разфасовки ябълков оцет на стойност около 0.70 ст.).

Вече можете да почистите дома си със собствени препарати – бързо и лесно и спестявайки средства! А за всичко друго има бързи кредити от Credirect!