Блог

Как да спестя

Спестовни съвети за студенти

Предстои първата ви година в университета или сте записали поредния семестър? Спестяването на пари в този период на живота може да е трудно, но все пак сме подбрали няколко полезни съвета за това.

През периода на образованието си много студенти се опасяват за доходите си, за стандарта си на живот и възможностите си да спестяват. Все пак, ако последвате някои от нашите съвети, ще можете да спестите достатъчно средства за моментите, когато можете да се разсеете от лекциите и курсовите работи.

Научете се да водите бюджет

Когато за първи път получите студентски заем или имате достъп до събирани в продължение на ученическите си години спестявания за университета, лесно може да се подлъжете да ги изхарчите още в началото. Въпреки това, има много фактори, които могат да повлияят на начина, по който харчите парите си по време на следването. Предвидете и разпределете сумите, които ще са ви необходими за покриване на таксата за всеки семестър. Когато прецените кои са най-основните ви разходи – семестриални такси, общежитие/квартира и подобни, ще можете по-лесно да преценете по какъв друг начин можете да си позволите да похарчите останалите пари.

През периода на обучението си можете да поискате съвет относно как да водите финансите си – при взимането на студентски кредит, например, попитайте за безплатна финансова консултация от съответната банкова институция. Много банки предлагат кредити с преференциални условия за студенти. Също така, можете да попитате за съвет свои близки или студенти в по-горен курс.

Плащайте в брой

Все по-разпространени са начините за по-лесно разплащане с кредитна или дебитна карта. Но когато не виждаме парите в портмонето си е много по-лесно да харчим излишно. Добре е да предвидите колко можете да си позволите да похарчите преди да излезете навън вечер или за пазаруване и да подготвите точната сума предварително. Това ще ви помогне да не изразходвате средства за излишни неща и да спестите за основните си разходи.

Купувайте книги втора употреба или посетете библиотека

Повечето университети имат собствени библиотеки, където могат да бъдат намерени необходими за следването ви книги. Обикновено картите за посещение са доста евтини, като можете да вземете книгата за няколко дни или ако не е позволено – да поседнете на тихо в залата да почетете. Ако обаче изпитът ви наближава, а необходимата книга е запазена, имате други възможности. Можете да посетите книжарница за намалени книги или екземпляри втора употреба или някои от сайтовете за онлайн продажба на подобни книги. Също така, има много университетски и научни онлайн библиотеки, където срещу малко такса или безплатно можете да четете книги и статии.

Разделете и спестете

Ако делите едно общежитие или квартира със свои колеги, можете да споделите и други разходи, освен насъщните като наем, битови сметки и интернет. Ако гледате телевизия, потърсете най-изгодния вариант от доставчика си за комбинирани програми за бърз интернет и включени възможно най-много телевизионни програми. Определени програми като HBO и Netflix имат такса, която също можете да споделите със съквартирантите си. Също така, ако съобразявате необходимостта да придобиете възможно най-много познания по време на следването си, онлайн можете да намерите множество сайтове с документални филми и предавания на научна тематика.

Споделяйте храната

Планирате вечеря навън или излизане на заведение с приятели? Погледнете менюто и изберете най-изгодното ястие, разделете си по-голяма салата или обща бутилка вода. Ако останете да вечеряте у дома, направете списък с необходимите продукти, като предварително определите общ бюджет за пазаруване през седмицата. Взимайте големите разфасовки на санитарни и козметични продукти, купувайте препарати за почистване на промоция. Когато готвите у дома си със съквартирантите спестявате много от разходите за храна, пък и развивате уменията си за готвене, които ще са ви необходими за в бъдеще.

Вземете си студентска карта за отстъпки

Международната карта за учащи ISIC на Асоциация за подпомагане на академичната общност осигурява на студентите редица намаления: при пътуване – отстъпки за екскурзии, места за отсядане като хотели и хостели, галерии, музеи, театри, опери, кина; при пазаруване – магазини за дрехи, бижута, супермаркети, онлайн магазини и др.; при хранене – ресторанти и кафенета; както и отстъпки за спортуване, обучение, услуги и събития. 

Предлаганите отстъпки са от 10 до 50% и повече и важат за страната и чужбина. Голямото предимство за млади хора е, че подобни карти осигуряват отстъпки при пътуване – за транспорт, отсядане, хранене и др., както и при посещението на музеи и фестивали. Отделно, осигурените отстъпки в магазините за дрехи ви позволяват да си набавите най-модерното облекло на по-ниска цена. Проверете предварително онлайн или попитайте на касата на определен магазин какви отстъпки ви се полагат при притежание на подобна карта.

Докато учите усилено се научете как да разпределяте парите си – това умение ще ви е необходимо занапред в живота, а за всеки труден момент има първи кредит без лихва от CreDirect!