Блог

Инвестиции

Световните компании с най-висока пазарна стойност


Десетте най-скъпи компании в световен мащаб, според пазарната капитализация са все заглавия, които се радват на широка популярност. Какво не знаем за тях кои са секторите на бизнеса, в които те бележат успехите си, ще научим в следващите редове.

 

Настоящата класация подрежда десетте най-големи компании в света въз основа на тяхната пазарна капитализация. За изчисляването ѝ е нужно да се умножи общият брой на акциите в обращение на една компания по текущата пазарна цена за една акция. Независимо от това, че водачите в класирането по-долу генерират стотици милиарди долари годишен приход, тук водещ показател в пазарната капитализация. Сред тях място намират представители на различни пазарни сектори като комуникации, технологии, енергия и финансови услуги, a безспорни лидери широко популярните: Apple, Microsoft и Google.
Ето как изглежда подреждането към декември 2021-ва година:

 

1.    Apple Inc. 

Приход:    365,8 млрд. долара
Нетен доход:    94,7 млрд. долара
Пазарна капитализация:    2,9 трилиона долара
 

Apple е абсолютен лидер в производство на технологични продукти като смартфони, смарт часовници, таблети компютри и др. Сред най-продаваните устройства на компанията са iPhone и Mac, а през последните години голяма популярност придобиват и т.н. облачни (Cloud) услуги. От няколко години Apple навлезе и в нов сектор, а именно видео стрийминг услугите със своята платформа за развлекателно съдържание - Apple+.

 

2.    Microsoft Corp.

Приход:    176,3 млрд. долара
Нетен доход:    67,9 млрд. долара
Пазарна капитализация:    2,6 трилиона долара
 

Microsoft е сред световните лидери в разработването на софтуери, устройства и други технологични услуги. Сред най-известните продукти на компанията е Windows, а популярността на облачните услуги и по-конкретно платформата Azure, през последните години значително повишават печалбите на Microsoft. MS Corp. е собственик също на социалната мрежа LinkedIn – виртуално пространство за професионални контакти, което свързва работодатели и служители, предлагащите и търсещите работа.

 

3.     Alphabet Inc. (GOOGLЕ)

Приход:    239,2 млрд. долара
Нетен доход:    70,6 млрд. долара
Пазарна капитализация:    2,0 трилиона долара
 

Alphabet е третата поред компания в настоящото класиране, заета в технологичния сектор. Тя е създател на Google - търсачката, абсолютен фаворит на световния пазар, както и редица други продукти, които също са сред световните лидери в съответните направления: операционната система Android, браузърът Chrome, имейл услугите на Gmail, онлайн платформата за съхранение на файлове Google Drive, системата за навигация Google Maps, хранилището за снимки Google Photos, „магазинът“ за приложения Google Play App Store, гигантът във видео разпространението YouTube, облачните услуги на Google Cloud. Независимо от безспорните успехи в толкова различни технологични сфери, Alphabet търси развитие и в нови поприща като Waymo - автомобили със самостоятелно шофиране.

 

 

4.     Saudi Arabian Oil Co.

Приход:    350,8 млрд. долара
Нетен доход:    92,7 млрд. долара
Пазарна капитализация:    1,9 трилиона долара
 

Известното още като Saudi Aramco, държавно предприятие в Саудитска Арабия се занимава с добив на природен газ и нефт. Компанията почти затваря кръга на действие в този бизнес – инициира проучвания за сектора, произвежда суров нефт, кондензат и природен газ. Процесът продължава с рафиниране, нефтохимическо и електроенергийно производство и дистрибуция. Saudi Aramco движи и химически бизнес, в рамките на който се произвеждат аромати, олефини и дори синтетичен каучук.

 

5.     Amazon Inc.

Приход:    458,0 милиарда долара
Нетен доход:    26,3 млрд. долара
Пазарна капитализация:    1,7 трилиона долара
 

Amazon.com е световен онлайн магазин - уебсайт за електронна търговия, предлагащ широко разнообразие продукти и в същото време е най-големият доставчик на облачни изчислителни услуги в глобален мащаб. Освен частна търговия и препродаване на артикули от различни доставчици, Amazon предлага също абонаментни услуги, включително и услугата за изчисления в облак. Към дейността на Amazon може да се добави производство и разпространение на електронни устройства, като Kindle E-readers, Fire Tablets, Fire TV, Echo & Alexa и продажбата на хранителни продукти чрез дъщерното дружество Whole Foods Market Inc.


6.    Tesla Inc. 

Приход:    46, 9 млрд. долара
Нетен доход:    3,5 млрд. долара
Пазарна капитализация:    1,0 трилиона долара


Tesla е водещ производител на електромобили, който предлага превозни средства с различни габарити: 
•    Модел 3 е седан в среден размер с четири врати за масовия пазар;
•    Модел Y е представител на т.н. SUV серия – компактен и спортен, в него се побират седем възрастни; 
•    Модел S е голям седан с четири врати; 
•    Model X, SUV е със среден размер и места за до седем възрастни.
В бъдещите планове на компанията фигурира разработването на Cybertruck, както и на Tesla Semi - търговски електромобил. Производственото портфолио на Tesla включва също продукти за генериране и съхранение на слънчева енергия.

 

7.    Meta Platforms Inc. (FaceBook)

Приход:    112,3 млрд. долара
Нетен доход:    40,3 млрд. долара
Пазарна капитализация:    917,5 млрд. долара


Отскоро собственикът на най-голямата сред всички социални мрежи Facebook носи името Meta Platforms. “Под шапката” на Meta са редица продукти и цифрови платформи, които позволяват на отделни лица и компании да осъществяват контакт чрез мобилните си устройства. Сред най-популярните приложения на компанията са също Instagram - социалната мрежа, в която общуването е чрез снимки и видеа и чат приложенията - Messenger и WhatsApp. Facebook Reality Labs е наименование на продукти с разширена и виртуална реалност. 
Сред актуалните новини около Meta е инвестицията и изграждането на „метавселена“. Това е изцяло дигитален свят, съчетаващ различни аспекти на социалните мрежи, онлайн игрите, разширената реалност (AR), виртуална реалност (VR) и криптовалутите.

 

8.     NVIDIA Corp. 

Приход:    112,3 млрд. долара
Нетен доход:    24,3 млрд. долара
Пазарна капитализация:    755,1 млрд. долара
 

NVIDIA е сред компаниите-пионери в разработването на графични процесори, които най-напред намират приложение в компютърната графика и видео игрите. Към момента графични процесори най-често се използват в AI (Artificial intelligence) и приложенията за машинно обучение. NVIDIA предлага хардуер, софтуер и други услуги, най-вече за gaming и автомобилните индустрии. Сред услугите на компанията са също професионална визуализация и центрове за съхранение на данни.

 

9.    Berkshire Hathaway Inc.
 
Приход:    346,1 млрд. долара
Нетен доход:    86 млрд. долара
Пазарна капитализация:    647,7 млрд. долара
 

Berkshire Hathaway включва много на брой дъщерни дружества, опериращи в най-различни бизнеса сегменти, в това число товарен железопътен транспорт, застраховане, производство, търговия на дребно, разпределение на комунални услуги и енергия. Компанията също така притежава предприятия, ангажирани в промишления сектор и строителството.

 

10.    Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. 

Приход:    53,8 млрд. долара
Нетен доход:    20,3 млрд. долара
Пазарна капитализация:    617,5 млрд. долара
 

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., или TSMC, е базирана в Тайван компания, която работи като леярна за полупроводници. Компанията произвежда голямо разнообразие от полупроводници върху силициеви пластини на базата на патентовани интегрални схеми, предоставени от нейните клиенти. Продуктите на компанията се използват в технологичния сектор, включително компютри и периферни устройства, информационни приложения, кабелни и безжични комуникационни системи, промишлено оборудване, цифрови телевизори, игрови конзоли и др.