Блог

Тайните на успеха

Тайната за постигане на целите

Формулирането на лични цели е изключително важен фактор за тяхната реализация. Съставянето на бюджет и дефинирането на цели, често определят дали ще успеем в поредното финансово предизвикателство, с което се сблъскваме.


Независимо колко различни са хората помежду си, всеки един пази надеждата за по-светло бъдеще, за лично щастие и финансова стабилност. Представите ни за това какъв би бил идеалният живот едва ли са еднакви, но едно е сигурно - мечтите ни няма да се осъществят от само себе си. Как, обаче да превърнем своята мечта в реално изпълнима цел?

 

Мечти или цели
Известна сентенция гласи, че „Това, което отличава целта от мечтата е крайният срок за нейното изпълнение“, само че срокът не е единственият фактор, за да превърнем една мечта в своя осъществена цел. Трябва да вярваме, че всяко наше желание е постижимо – било то лично или професионално, но превръщането му в реалност има своята цена. Въпросът, тук е подготвени ли сме да я платим, склонни ли сме да правим жертви и какви, способни ли сме да положим необходимите усилия?
Първата стъпка, ако искаме да подобрим живота си е да отговорим на въпроса, на какви жертви сме готови. Готовността да положим необходимите усилия в името на определена цел е истинската мотивация, от която имаме нужда, за да успеем. 
Много важно е да се разграничим от целите, чиято цена не сме готови да платим. Те просто са обречени на неуспех и ще ни донесат единствено неудовлетворение. По-разумно би било да ги дефинираме като мечти, за да си спестим ненужните разочарования.


Кога целите са ефективни?
Разполагаме ли с готовност да се впуснем в битката и да жертваме нужното, то ние сме достойни за поздравление и шансовете ни за успех са почти гарантирани. За постигане на оптимални резултати, първо трябва да характеризираме целите си: 

  • Персонални и вдъхновяващи

Дори да изглежда банално и просто, дефинирането на целите като лични е моментът, в който повечето хора срещат затруднение за първи път. Вина за това, често имат медиите, налагащи субективна представа за това в какво се изразява успешният и щастлив живот. От друга страна, нашите ценности се формират още в ранна детска възраст, когато всички възприемаме схващанията на своето семейство за правилни и понякога се оказваме заблудени.
Изводът е, че не трябва да позволяваме чуждото мнение да определя посоката ни, а вместо това да съхраним трезвата си преценка и сами да отсяваме кое е най-доброто за нас. Когато изборът е личен, ще можем да поддържаме мотивацията, от която се нуждаем и винаги ще намираме смисъл, да продължаваме да преодоляваме трудностите по пътя към крайната цел.

  • Конкретно дефинирани

Желанията, които дефинираме в конкретика са по-реално изпълними, защото резултатите за тях могат да бъдат проследени. Когато подходим в детайли, ние предпазваме самите себе си от разочарования. Всяка абстрактна представа е наш враг, за разлика от ясната визия, която ни гарантира доближаване до реализацията на целите ни.

  • Записани и обвързани със срок

Независимо дали сме спазили всички горепосочени препоръки, успехът ни все още няма как да бъде гарантиран. Други две, много важни стъпала по пътя ни са записването на нашето желание и поставянето на краен срок за неговото изпълнение. Основната роля на гореизброените е да напомнят даденото към себе си обещание и да ни тласкат напред към по-скорошната му реализация. 
Ръчно написаният план е чудесен стимул, каквато е и времевата рамка. Те имат много важна роля за моментите, в които срещаме колебания, тогава когато губим посоката и смисъла на своето пътешествие. В период на слабост, винаги можем да си напомним за къде сме се запътили с помощта на нашето писмено доказателство за поетия ангажимент. Колкото и маловажно да ни изглежда, писането ще помогне да възвърнем фокуса си върху крайната цел.

 

Kъм кой от трите типа цели, спада нашата?
Дефинирането на целите, в името на тяхното изпълнение не приключва дотук. Следва да характеризираме към кой от трите основни типа спада нашето желание, въз основа на мащаба и вниманието, което то изисква:

1. Житейска цел
Най-точната формулировка за житейска цел е желание, което в самото си начало започва като мечта. Това е голямата визия за онова което се надяваме да ни се случи в по-дългосрочен план или казано иначе, крайната ни цел. Звучи плашещо, но ако опитаме да разделим постигането му на етапи, на по-малки стъпки и неотлъчно ги следваме, то ние непременно ще се справим успешно.
Не е необходимо да обременяваме съзнанието си с непрекъснати мисли за житейската цел. След като сме свършили добра работа с дефинирането ѝ, трябва да внимаваме да не превърнем целта си във фикс идея. Постоянното фокусиране в нея, би могло да ни донесе негативни резултати - вместо да се доближаваме до реализацията ѝ, да се окажем демотивирани. Това явление се наблюдава, заради усещането колко далеч сме от крайната дестинация. Ето защо пътят ни към целта трябва да е разделен на отделни етапи, а фокусът да бъде в настоящето.

2. Дългосрочна цел
Дългосрочната цел е по-ярък знак по пътя ни към реализацията на желанието ни, който помага да проследим напредъка си във времето. Тази цел не е толкова мащабна, колкото житейската, но двете си приличат по факта, че изискват търпение. Дългосрочните цели са нашите ориентири по пътя, по който ежедневно напредваме с мънички крачки. Важно е, периодично да проследяваме къде се намираме, но отново без излишно вманиачаване.

3. Краткосрочна цел
Краткосрочната цел е най-малката, простичка и лесно постижима. Не трябва, обаче да подценяваме този вид мечти или да омаловажаваме тяхното изпълнение. Всяка малка стъпка е от значение, защото допринася за постигането на нашето съкровено желание. Трябва да си напомняме, че успешно изпълнената краткосрочна цел ни отвежда с още една крачка по-напред по пътя към крайната цел. Да си позволяваме компромиси на различни етапи от цялостния процес е грешен подход и подобна практика, би могла трайно да ни навреди. Постоянството е нашата гаранция за успех и без значение колко бавно напредваме, не трябва да спираме да се движим.

 

Цели от различен характер
Нашите цели могат да бъдат на-различна насоченост. Когато се прицелим във висока цел като финансово благосъстояние, например, пътят със сигурност няма да бъде лек, а времето за постигане, трудно може да бъде предвидено. Използване на различни стратегии за реализацията му е позволено, като това понякога може да означава ограничаване на разходи, поемане на повече допълнителни проекти за получаване на по-висок доход или дори теглене на кредит. Всеки малък детайл има значение, а ежедневните ни усилия и направените жертви ще бъдат възнаградени.