Блог

Тайните на успеха

Житейската философия на ТОП 5 влиятелни жени за успешен бизнес

Често в съвременния свят разговорите между девойките се свеждат до пари, успех, влияние, богатство. Преобладаващата част от младите момичета са на мнение, че успешен човек е този, който може да си позволи скъпи почивки, дрехи на световноизвестни дизайнери, луксозни автомобили. Малко от тях се замислят, че всъщност успехът не е даденост и не идва случайно. Нужни са определени умения, понякога саможертва и разбира се, точният момент, в който да си готов да се качиш на гребена на вълната. 

Днес в технологичния и забързан свят, в който живеем сякаш вече не е необходимо разделение между мъжка и женска работа. Дамите в обществото се приемат все повече като пълноправни лидери и изглежда дори в определени типично мъжки области се справят все по-добре за разлика от по-силната половинка в света. Успешните дами  умело съчетават сериозните бизнес задължения с личния си живот, като разбира се, често правят и компромиси в името на това да изградят силна и влиятелна кариера, за да са финансово и личностно независими от своите партньори. 

Според класация на Forbs петте най-богати и влиятелни жени в света споделят мнение, че ключово значение за успеха в бизнеса, а и в кариерата като цяло, е финансовата дисциплина и готовността да поемеш рискове и отговорност за своите решения и грешки. Всички те имат високо самочувствие за себе си, ходят с високо вдигната глава и мислят само за успехите, които ще постигнат, независимо от средствата и ресурса, които ще вложат в издигане по стълбицата към успеха.  

Опра Уинфри например в своята житейска философия е заложила вярването, че всеки провал е стъпка напред, защото носи мъдрост, знание, опит, които те мотивират да вървиш в правилната посока и те изграждат като личност и професионалист. В стълбицата на своята професионална кариера тя е претърпяла доста премеждия и се e изправяла пред трудни предизвикателства, но въпреки това днес се възприема за една от най–успешните бизнес дами в света. Председател и изпълнителен директор е на своята собствена корпорация Oprah Winfrey Network. Богатството й е оценено на 2,9 билиона долара. 

Джоан Роулинг автор на поредицата книги Хари Портър също е изправена пред определени разочарования в личен и професионален план преди да стане световно известен писател. В продължение на година тя получава отказ от 12 различни издателства да публикуват ръкописа й на британския магьосник. След дълги преговори и много кредит на доверие, единствено британското издателство Bloomsbury се съгласява да издаде и разпространи книгата, а първият хонорар е минимален. Днес книгите имат огромна популярност и се радват на небивал търговски успех в световен мащаб, а Джоан Роулинг е собственик на 1,2 билиона долара. 

Люсил Бол е една от звездите на Холивуд с най-дългогодишна кариера. Тя е носител на 4 награди „Еми“ и има интересна  и завладяваща история.  Дълго време заради ексцентричния си вид и ранното отпадане от гимназията е била считана за треторазрядна посредствена актриса. Ранният етап от нейния живот преминава в лутане от едно място на друго, като основната й издръжка била предимно от кредити. Докато изведнъж, живота й кардинално се преобръща на 360 градуса и кариерата й започва стремглаво да върви нагоре. Богатството й се равнява на 40 милиона долара и за мнозина днес мис Бол остава известна като кралица на комедията, а някои дори я определят като първата дама на телевизията. 

Шерил Сандбърг е главният оперативен директор на Facebook. Тя е основател на своя собствена фондация, а богатството ѝ се равнява на 1,6 билиона долара. Философията за успех на Шерил се крепи върху личния контакт с партньори и служителите й, тяхното разбиране на нуждите и очакванията им, които са много по-важни от менажирането чрез графици и имейли. Тя самата, макар да е човек на технологиите и да работи в онлайн бизнеса, пише на ръка в тефтер своите професионални планове и лични задачи за деня.

Индра Нуи е изпълнителен директор на „Пепси“. Тя е от онзи тип жени, които не приемат думата „не“ за отговор. Сама поставя целите си и без чужда помощ съумява да ги постигне. В личен план е преживяла хиляди трудности и лишения, включително липса на средства за делови облекла, с които да се  яви на интервю за работа, но въпреки това Индра Нуи е доказала, че независимо от това къде си роден и какъв си, можеш да станеш пример за подражание и да натрупаш солидни финансови авоари. Състоянието й днес се оценява на 144 милиона долара. Нейната рецепта за успех е много проста – неуморна работа върху поставените задачи и върху себе си. 

Дамите от класацията са доказателство, че независимо от сферата, в която си ангажиран и от уменията, които притежаваш, всеки един може да бъде лидер и личен пример за поддържание. Според световна статистика едва 17% от новоосноваващите се компании, фирми и стартъпи са създадени от жени, но професионалният опит на жените от статията на Форбс са доказателство, че тази статистика трябва да бъде смазана. 

Важен съвет за младите поколения и особено за по-нежната половина от света е да запомнят, че нито една успешна жена не е постигнала своите зашеметяващи резултати  лесно. Те не са перфектни, но умеят да балансират времето си и обмислят своите стъпки. Ако искате в действителност да сте толкова успешни, колкото са Индира Нуи, Опра Уифри или Люсил Бол например, важно е да промените мисленето си и да осъзнаете, че мирогледът на най-успешните жени в света се свежда до следните стереотипи и разбирания за живот: 

  • Терсене и улавяне на всякакви възможности за развитие

  • В случай на неуспех продължават напред след направени съответни изводи и анализи на ситуацията

  • Винаги се стремят към нови знания и изучават чуждия опит

  • Заобиколени са от успешни, енергични и активни хора и не приемат „не“ за отговор

  • Никога не се оплакват от напрежението и стреса

  • Поемат рискове, действат импулсивно и се вслушват в сърцето си, когато е необходимо

  • Доверяват се само на онези, които са постигнали нещо в живота

  • Когато нямат достатъчно финансови средства, с които да реализират плановете си, се допитват до финансови институции и често ползват кредити за реализиране на поставените си цели