Блог

История

Златното правило на Вилфредо Парето

Тук ще научиш повече за:

  • Кой е Вилфредо Парето и какво гласи неговото правило 80/20?;
  • Кога и къде може да бъде прилагано правилото на Парето?;
  • Тим Ферис и как той използва правилото на Парето в своя бизнес?;
  • Как ефективно да приложиш златното правило в своята дейност? 

 

В началото на XX в., след като пресмята как се генерира богатството в Италия, италианския икономист Вилфредо Парето формулира своето правило, познато още като „Закон за елита“, с което твърди, че 80% от последствията са резултат, само на 20%, от причините. Резултатите от статистическия анализ, който направил показали, че 20% от италианското население произвежда 80% от капитала.

Правилото на Парето не е научно доказана истина, но този принцип, постепенно, се е превърнал в ефективен метод за фокусиране при взимането на решения от различно естество. Използва се изключително често, както в бизнес средите, така и в областта на инженерството и информатиката. Например, в градовете, 80% от трафика обикновено се струпва в 20% от техните улици. Затова, ако искате да имате резултат за подобряване условията на трафика, по-добре е да се концентрирате върху разширяването на 20% от най-натоварените пътни артерии. Също така, в света на информационните технологии, 80% от грешките са резултат на 20% от изходния код. 

Като се замислим малко по-дълбоко може да забележим, че принципа на Парето може да се използва във всяка една сфера на живот. В ресторантьорския бизнес, например, за да увеличат продажбите на своите клиенти, добрите консултанти съветват да премахване на 80% от предложенията в менюто. Едно съкратено меню, съдържащо добре подбрани ястия, може да генерира с 35% по-високи продажби. Повечето добри ресторанти, неслучайно, предлагат съкратена версия на менюто, с което работят. 

Тим Ферис заявява: “Успехът е проста математика” и има право

В своята книга „4-часовата работна седмица“ предприемачът Тимъти Ферис обяснява как е преминал от продължителните си работни дни от изгрев до залез, към четири часова трудова заетост на седмица – каквото е и самото заглавие. За да го постигне, той използва правилото на Парето и открива, че 20% от клиентите или продуктите са причина за 80% от проблемите му и че само 20% носят най-големите печалби. След като се освобождава от първата група и запазва само последната, той успява да оптимизира дейността на предприятието си, тъй като намира повече време за свързване с нови клиенти от категорията на “перфектните 20%”. До същия извод стига и предприемачът Алберто Кабесас, който казва, че една фирма започва да печели, наистина добре, когато започне да отпраща клиенти. С колкото повече опции разполагат клиентите, толкова повече нараства тяхната нерешителност и това води до намалена консумация. 

До истината за принципа 80/20 е стигнал и автомобилният магнат Хенри Форд. В началните си разработки той открива идеалната формула за задоволяване на клиентите си, предвид ограниченията на компанията, която току-що е стартирала развитието си: „Ще му дам какъвто цвят кола поиска, стига да е черна.“ 

 

Как да прилагате закона на Парето в своето ежедневие?

Първата стъпка се изразява в анализ на актуалния си статус, на начина ви на живот към момента. Важно е да откриете, кое е онова нещо, което ви носи най-много ползи. За да продължите нататък е необходимо да премахнете или подобрите, онова, което ви добавя по-малко полза. Смисълът на живота, не се крие в 80% от маловажните неща, които правите всеки ден. Той се разкрива през останалите 20% от ежедневието, които ви носят истинска радост. Ако се научите да концентрирате енергията си в същественото, което ви прави щастливи, няма да се загубите сред безкрайните възможности на 80-те процента, които изразходват времето ви.

Специалисти от различни области прилагат правилото на Парето в различни сфери и потвърждават този закон с редица подобни изчисления. 80% от клиентите, влизащи в магазина, виждат само 20% от изложените продукти. 80% от успехите се дължат на 20% от направените усилия. Тези съотношения в повечето случаи са приблизителни, но за сметка на това ни помагат да разберем, че по-голямата част от ползите и резултатите се постигат с малко, но по-добре насочени усилия. С други думи, ако направим списък на нещата, които решават голяма част от проблемите ни и ни носят голямо удовлетворение, ще направим живота си много по-лесен и наистина ефективен.

Всеки ден се срещаме с множество хора, както очи в очи, така и в социалните мрежи. Не е лесно да спрем и да се замислим дали социалните ни кръгове са подходящи за нас. Често се чувстваме притеснени от хора или дейности, които не ни допадат. Затова е хубаво да имаме предвид, че според принципа на Парето:

  • В 80% от случаите обличаме 20% от дрехите в гардероба си. Нищо не ни пречи да подарим дрехите, които почти никога не обличаме;
  • 20% от дейностите, с които се занимаваме, са важни, а 80% са безполезни, защо тогава не премахнем последните от списъка;
  • Само 20% от нещата, които правим, ни носят удоволствие и лично щастие. Колко хубаво би било да превърнем хобито си в наша професия?!

Ако обърнем внимание на тези точки, ще ни е по-лесно да се концентрираме върху най-важното: да посвещаваме времето си на хората, които заслужават, да се отдалечим от всичко, което вреди на настроението ни и да намерим време за онова, което ни вдъхновява.

 

Как може да разберете дали сте в своите 20%?

Доброто управление на времето и енергията са жизненоважни за осъществяването на целите и за постигането на лайфстайла, към който се стремите. Отговорите на посочените, по-долу, въпроси ще ви помогнат да проверите дали успешно прилагате Закона на Парето в ежедневието си:

  • Вниманието ви насочено ли е върху постигането на поставените цели?
  • Успявате ли да делегирате или елиминирате ненужните задачи?
  • Посвещавате ли времето си на подходящите хора?
  • Продуктивни ли са разговорите, които водите всеки ден?
  • Чувствате ли се доволни от социалните си контакти?

Ако сте отговорили с „не“ на два или повече от тези въпроси, значи все още не сте постигнали своите 20% качество. Ще е добре да преразгледате задачите си и да бъдете по-стриктни в преследването на приоритетите си.

Нека продължим с няколко идеи, насочени към избиране на най-важното и премахване на останалото. 

В случай че работите на свободна практика или имате собствен бизнес, дефинирайте 20-те процента от клиентите, които носят 80% от продажбите ви? Като разберете кои клиенти ви носят най-големи приходи, можете да елиминирате останалите и да фокусирате усилията си върху тези, най-ценни, 20%.

Кои от хората, с които общувате, ви правят щастливи и ви зареждат положително? Прекарвайте повече време с тях и се дистанцирайте от останалите 80%, които ви влияят негативно.

Какво е заниманието, което ви носи истинско удовлетворение? Съсредоточете се върху него! Съсредоточете се върху онези дейности, които ви увличат най-силно, а с останалите, опитайте да се разделите.