Блог

Тайните на успеха

Какво прави Уорън Бъфет толкова успешен инвеститор? Част: 1

Уорън Бъфет със сигурност е най-известният и един от най-богатите инвеститори на всички времена. В продължение на вече 20 години той е един от петте най-богати хора в света с богатство, което понастоящем надвишава 80 млрд. долара. Но Бъфет не винаги е бил милиардер, не винаги е бил дори и милионер. Семейството, в което той е роден е със средни за тогавашните времена доходи и младият Уорън далеч не се е радвал на летящия финансов старт, от който, благодарение на техните родители, са се възползва други световни известни инвеститори като Доналд Тръмп. Затова в тази статия търсим отговор на въпроса – как

  • Уорън Бъфет е успял да се превърне в един от най-богатите хора в света?
  • Какво го прави толкова успешен инвеститор?

Уорън Бъфет започва да се занимава с инвестиции и предприемачество на много ранна възраст. В едно от първите си бизнес начинания още в тийнейджърска възраст малкият Уорън продава дъвки, бутилки кока-кола и седмични списания от врата на врата. През тези години работи и в хранителния магазин на своя дядо. По-късно, като гимназист, Бъфет започва да трупа спестявания чрез най-различни начинания, например доставяйки вестници и продавайки топки за голф и пощенски марки. През 1945 г. докато е все още в гимназията Бъфет и негов приятел купуват използвана пинбол машина, която продават на местната бръснарница. Двамата в последствие сакупуват още такива машини и изграждат дребен бизнес около тях, който продават по-късно същата година за 1 200 долара (еквивалента на 16 300 долара днес).

След като завършва гимназия Бъфет първоначално кандидатства в престижния университет Харвард, но не бива приет. Това е първият и един от малкото провали в живота на прочутия инвеститор. Този провал обаче се окзва скрита благословия, защото в следствие на него Бъфет започва да учи икономика в университета Колумбия. Там Бъфет има честта и удоволствието да учи финанси от Бенджамин Греъм – един от най-прочутите инвеститори на 20ти век и практическия баща на т.нар. "инвестиране в стойност" – инвестиционен подход, при който целта е да се купуват акции на стабилни, сигурни и печеливши фирми, които са подценени от пазара.

Уорън Бъфет адаптира подхода на Греъм изцяло в първите си години като професионален инвеститор. През 1952 г. Бъфет се опитва да влезе в енергийния бизнес като купува газ станция, но за съжаление тази инвестиция се оказва неуспешна. Въпреки това, младият Уорън продължава активно да инвестира в други дребни бизнес начинания. След като няколко години работи като инвестиционен трейдър и анализатор от 1956 г. Бъфет става управителен партньор в своята собствена фирма "Бъфет партнършипс", която по-късно се превръща в прочутия в наши дни конгломерат "Бъркшир Хатауей".

Чрез своята фирма "Бъфет партнършипс" Бъфет успява да осъществи редица далновидни инвестиции към края на 50-те и началото на 60-те години на 20-ти век, благодарение на които успява да стане милионер едва на 31-годишна възраст. През този период, Бъфет следва подхода на Бенджамин Греъм – купува акции на фирми, чиято цена спрямо печалби е ниска, но които иначе имат стабилни финансови показатели, плащат дивиденти и генерират положителен паричен поток. Това е, най-просто казано, фундамента на инвестиционния подход на Бенджамин Греъм. Успехите на Бъфет в този период демонстрират колко е важна способността да вървиш срещу масовото мнение на пазара при инвестиции в тази или онази фирма. Ако Бъфет беше средностатистически инвеститор, който преследва най-горещия и популярен на пазара бизнес, той щеше да пропусне всички тези успешни инвестиции, в сравнително непопулярни, но иначе стабилни и дългосрочно печеливши компании.

В началото на 60-те години Бъфет започва да инвестира в дребната текстилна фирма "Бъркшир Хатауей" и по-късно я изкупува изцяло. След като слива всичките бизнеси, в които има мажоритарен дял в един, Бъфет създава своя прословут конфломерат от бизнеси, адаптирайки името на текстилната компания. Това, което се очертава като отличителна характеристика на инвестиционния подход на Бъфет е, че когато намери фирма, в която вижда голям потенциал той не просто инвестира в нея, а я купува изцяло. Това го отличава от подхода на Греъм.

Опитът на Бъфет в тези ранни години на инвестиране в най-различни бизнеси го научават на един много ценен урок, който формира ключов елемент от инвестиционната му философия. През 70-те години тази инвестиционна философия започва да придобива ясно отличима форма. Бъфет се научава да прави пари като инвестира не просто в бизнеси, които са подценени от пазара, но и бизнеси, които имат отличително конкурентно предимство, което ги отличава и защитава от техните конкуренти в съответния сектор. Това специфично конкурентно предимство Бъфет нарича "икономически ров".

Продължи към втора част.