Тайните на успеха

Какво прави Уорън Бъфет толкова успешен инвеститор? Част: 1

Уорън Бъфет със сигурност е най-известният и един от най-богатите инвеститори на всички времена. В продължение на вече 20 години той е един от петте най-богати хора в света с богатство, което понастоящем надвишава 80 млрд. долара. Но Бъфет не винаги е бил милиардер, не винаги е бил дори и милионер. Семейството, в което той е роден е със средни за тогавашните времена доходи и младият Уорън далеч не се е радвал на летящия финансов старт, от който, благодарение на техните родители, са се възползва други световни известни инвеститори като Доналд Тръмп. Затова в тази статия търсим отговор на въпроса – как

  • Уорън Бъфет е успял да се превърне в един от най-богатите хора в света?
  • Какво го прави толкова успешен инвеститор?

Уорън Бъфет започва да се занимава с инвестиции и предприемачество на много ранна възраст. В едно от първите си бизнес начинания още в тийнейджърска възраст малкият Уорън продава дъвки, бутилки кока-кола и седмични списания от врата на врата. През тези години работи и в хранителния магазин на своя дядо. По-късно, като гимназист, Бъфет започва да трупа спестявания чрез най-различни начинания, например доставяйки вестници и продавайки топки за голф и пощенски марки. През 1945 г. докато е все още в гимназията Бъфет и негов приятел купуват използвана пинбол машина, която продават на местната бръснарница. Двамата в последствие сакупуват още такива машини и изграждат дребен бизнес около тях, който продават по-късно същата година за 1 200 долара (еквивалента на 16 300 долара днес).

След като завършва гимназия Бъфет първоначално кандидатства в престижния университет Харвард, но не бива приет. Това е първият и един от малкото провали в живота на прочутия инвеститор. Този провал обаче се окзва скрита благословия, защото в следствие на него Бъфет започва да учи икономика в университета Колумбия. Там Бъфет има честта и удоволствието да учи финанси от Бенджамин Греъм – един от най-прочутите инвеститори на 20ти век и практическия баща на т.нар. "инвестиране в стойност" – инвестиционен подход, при който целта е да се купуват акции на стабилни, сигурни и печеливши фирми, които са подценени от пазара.

Уорън Бъфет адаптира подхода на Греъм изцяло в първите си години като професионален инвеститор. През 1952 г. Бъфет се опитва да влезе в енергийния бизнес като купува газ станция, но за съжаление тази инвестиция се оказва неуспешна. Въпреки това, младият Уорън продължава активно да инвестира в други дребни бизнес начинания. След като няколко години работи като инвестиционен трейдър и анализатор от 1956 г. Бъфет става управителен партньор в своята собствена фирма "Бъфет партнършипс", която по-късно се превръща в прочутия в наши дни конгломерат "Бъркшир Хатауей".

Чрез своята фирма "Бъфет партнършипс" Бъфет успява да осъществи редица далновидни инвестиции към края на 50-те и началото на 60-те години на 20-ти век, благодарение на които успява да стане милионер едва на 31-годишна възраст. През този период, Бъфет следва подхода на Бенджамин Греъм – купува акции на фирми, чиято цена спрямо печалби е ниска, но които иначе имат стабилни финансови показатели, плащат дивиденти и генерират положителен паричен поток. Това е, най-просто казано, фундамента на инвестиционния подход на Бенджамин Греъм. Успехите на Бъфет в този период демонстрират колко е важна способността да вървиш срещу масовото мнение на пазара при инвестиции в тази или онази фирма. Ако Бъфет беше средностатистически инвеститор, който преследва най-горещия и популярен на пазара бизнес, той щеше да пропусне всички тези успешни инвестиции, в сравнително непопулярни, но иначе стабилни и дългосрочно печеливши компании.

В началото на 60-те години Бъфет започва да инвестира в дребната текстилна фирма "Бъркшир Хатауей" и по-късно я изкупува изцяло. След като слива всичките бизнеси, в които има мажоритарен дял в един, Бъфет създава своя прословут конфломерат от бизнеси, адаптирайки името на текстилната компания. Това, което се очертава като отличителна характеристика на инвестиционния подход на Бъфет е, че когато намери фирма, в която вижда голям потенциал той не просто инвестира в нея, а я купува изцяло. Това го отличава от подхода на Греъм.

Опитът на Бъфет в тези ранни години на инвестиране в най-различни бизнеси го научават на един много ценен урок, който формира ключов елемент от инвестиционната му философия. През 70-те години тази инвестиционна философия започва да придобива ясно отличима форма. Бъфет се научава да прави пари като инвестира не просто в бизнеси, които са подценени от пазара, но и бизнеси, които имат отличително конкурентно предимство, което ги отличава и защитава от техните конкуренти в съответния сектор. Това специфично конкурентно предимство Бъфет нарича "икономически ров".

Продължи към втора част.

Абонирай се за промоциите на Credirect!

Абонирай се за нашите промоции!

Ние държим на дискретността. Данните на клиентите ни няма да бъдат споделени с трети лица или компании.

Полезна информация

Ние сме щастливи да помогнем

Звънни ни: 0700 800 46

Пиши ни: customercare@credirect.bg

Ние от CreDirect сме на твое разположение от понеделник до петък от 08:00 до 19:00, в събота от 09:00 до 18:00 и в неделя от 09:00 до 17:00
Адрес: България, гр.София, ул.Славянска 29, ет.7

Използвайки сайта ни, ти се съгласяваш с нашaта Политика за бисквитки.