Блог

Как да спестя

Как да изготвим бюджет като професионалист

Ако спазвате няколко прости правила за изготвяне на бюджет, ще можете съвсем успешно да разполагате с парите си, без да се налага да се отказвате от приятните неща в живота си.

Заделяйте 50% от прихода си за неотменни разходи

Всеки път, когато получите заплатата си, направо отделете половината. Ако получавате парите си преведени по банкова сметка, отворете още една, където да прехвърляте половината сума. Основните разходи включват предвидимите месечни сметки като ипотека, наем, транспорт, бензин, електричество, Интернет, кабелна телевизия, телефон и данъци. Можете да добавите също съществени покупки като вода, хляб, плодове и зеленчуци, козметика и подобни. От тази сметка можете да изключите обеди в скъпи ресторанти и вкусни готови ястия, които само ще ви изкушат да похарчите парите си.

Следете разходите си

Това условие е донякъде досадно, но няма да съжалите ако привикнете да го спазвате, подобно на когато отивате на зъболекар да излекува болезнен зъб. Поставете си условие един месец да записвате всичките си разходи – от седмичните покупки на хранителни продукти до купуването на фунийка сладолед по време на разходка. Опростете тази си практика, като описвате всички разноски в бележка в телефона си или ползвате мобилно приложение, с което да си помогнете да следите. След известно време ще изградите навик да описвате разходите си и така ще управлявате по-успешно финансите си.

 

 

Поставете като приоритет целите си

Определете какви са целите ви за спестяване – дали събирате пари за закупуване на апартамент, погасяване на кредит или възможност да заведете семейството си на по-дълга почивка. Преценете кои планове са най-важни за вас и подходете с увереност към изпълнението им.

Виж още:

Дигитализаторът на търговията

Ползвайте спомагащи приложения

Потърсете мобилни приложения, които ще улеснят задачата ви да управлявате финансите си. Налични са приложения – безплатни или с възможности за няколко безплатни проби, с които можете да следите лесно парите си чрез графики, да постигнете баланс между приходи и разходи, за да прецените кога може да спестите, както и да зададете финансови цели и следите разходите си при постигането им.

Бъдете обективни

Съществено е да бъдете честни със себе си относно какво ви е възможно да си позволите. Така ще можете с успех да се придържате към бюджета си и да сте доволни от постиженията си. Когато излезете навън с приятели, преценете предварително колко можете да си позволите да похарчите и се придържайте към тази си преценка. Не си позволявайте изключения, бъдете решителни и стриктни! Например, ако изгладнеете след забавна вечер в бар, не се отправяйте към денонощен ресторант, а просто направете набързо един сандвич, когато се приберете у дома.

Спазвайки тези лесни съвети, ще разполагате по-уверено с парите си!

Виж още:

Как да спестим дори когато ни изглежда невъзможно