Финансов речник

Черен четвъртък

Дефиниция на думата: (Черен четвъртък)

Както Черният понеделник и Черният вторник, Черният четвъртък е един от знаковите търговски дни на Нюйоркската фондова борса по време на разразяването на Голямата депресия, която и до ден днешен е най-тежката икономическа криза в историята. Той настъпва на 24 октомври 1929 г.

Прелюдията към Черния четвъртък

Голямата депресия изобщо е следствие от интервенциите на Федералния резерв в икономиката на САЩ. Скоростното увеличаване на паричното предлагане поражда изкуствен бум, който обаче, както става ясно към средата на 1929 г., е неустойчив. В началото на есента на същата година фондовите пазари започват да усещат тази неустойчивост и бичото изкупуване на акции се обръща.

Истински приближаващата криза започва да се усеща на Нюйоркската фондова борса през септември същата година, когато икономиката на САЩ вече е в рецесия. Към октомври 1929 г. вече никой не закупува акции на борсите и техният крах е очакван от мнозина, а много финансови компании започват да фалират.

Крахът на борсите по време на Черния четвъртък

Черният четвъртък е първият сериозен ден на срив, който се наблюдава на борсите, въпреки че и ден по-рано, в сряда, индексът Dow Jones Industrial Average се свива с 4,6%.

Затова още преди откриването на търговията на 24 октомври 1929 г. инвеститорите са в паника. Когато Нюйоркската фондова борса отваря врати, те започват масирана разпродажба на акции. В рамките на деня тя ще доведе до спад на борсовия индекс Dow Jones Industrial Average от 11%, което се превръща в официалния крах на фондовата борса.

Това довежда до масови фалити на инвеститорите, които са разчитали на евтиния до неотдавна кредит, за да извършват борсовите си спекулации. Според някои, именно този ден бележи и настъпването на самата Голяма депресия. Ден по-късно, в петък, Dow Jones Industrial Average отчита лек ръст, който обаче не може да компенсира факта, че от септември той е изгубил над 20% от стойността си. През следващата седмица настъпват  Черният понеделник и Черният вторник, през които той изгубва още по съответно 11 и 12% от стойността си.