Финансов речник

Черен вторник

Дефиниция на думата: (Черен вторник)

Черният вторник настъпва на 19 октомври 1929 г., когато индексът Dow Jones Industrial Average изгубва почти 12% от стойността си, след като спада с 30,57 пункта до 230,07 пункта. Към този момент Голямата депресия – най-тежката икономическа криза в историята – вече е започнала. 

Прелюдия към Черния вторник

През „бурните 20-те години“ голямото количество пари, инжектирани от новосъздадения към този момент Федерален резерв създава огромна кредитна експанзия на пазарите и много балони, най-вече по отношение на цената на акциите. Това довежда до сериозен растеж на индустриалния индекс Dow Jones Industrial Average в хода на десетилетието.

Но към средата на лятото 1929 г. икономиката започва да се забавя и на практика постига състояние на стагнация през юни. Няколко месеца по-късно, през септември, бичите настроения на пазарите де факто изчезват, а инвеститорите започват да се притесняват сериозно за бъдещето. В средата на октомври започва мечият пазар и на 12-и се наблюдава сериозно разпродаване на акциите, а борсовите индекси се понижават. На този ден нито един инвеститор не закупува акции на Нюйоркската фондова борса.

Две седмици по-късно, на 28 октомври, все повече собственици на финансови активи започват да настояват за обезпечения по тях и инвеститорите масово разпродават акции. Този ден остава известен в историята като Черния понеделник, тъй като Dow Jones Industrial Average се срива с рекордна до този момент стойност. Индексът изгубва 12,82% или 38,33 пункта.

Събитията на Черния вторник

Ден по-късно, на Черния вторник, инвеститорите за пръв път започват да разпродават акции на компании, които към този момент се предполага, че са нараствали заради действителното търсене на пазарите. Някои от най-значимите представители на финансовия свят към този момент, включително Уилям Дюран и Джон Д. Рокфелер, започват да изкупуват масирано акции, в опит да покажат на потребителите, че всичко на пазарите е наред, но техният опит се увенчава с неуспех. Нещо повече, цените на акции, които вече се разпродават масово, а в резултат на това – и на индексите, се сриват почти толкова, колкото и ден по-рано. Dow Jones Industrial Average губи почти 12% от стойността си и затваря при малко над 230 пункта.