Финансов речник

Дотком балон

Дефиниция на думата: (Дотком балон)

Дотком балонът е криза, засягаща ИТ сектора в САЩ, разразила се в периода между 1995 и 2002 г. 

Предпоставки за дотком балона

През март 1995 г. Федералният резерв понижава основния лихвен процент с 0,75%. Същевременно технологичният борсов индекс Nasdaq започва да нараства и надвишава 1000 пункта за пръв път в историята си. Само в рамките на по-малко от година неговата стойност ще нарасне с почти 30%. Решението на централната банка на САЩ е последвано от такова и от страна на Япония, а поддържаната разлика в покупателната способност на йената спрямо долара позволява на инвеститорите да заемат йени и да получават гарантирано висока доходност, ако закупуват активи, деноминирани в щатски долари.

Но две години по-късно кризите в Азия довеждат до рязко обезценяване на местните валути спрямо долара. Това прави деноминираните им в долари дългове твърде скъпи и ги довежда до неплатежоспособност. От своя страна, притежателите на техни дългове, например Long-Term Capital Management, фалират. За да предпази икономиката от този шок, Федералният резерв инжектира още повече пари в икономиката.

Немалка част от тях се просмукват на Wall Street, откъдето се насочват към технологичния сектор. Затова само през 1999 г. Nasdaq се изстрелва с над 80% само между септември 1999 и март 2000 г. През този период, по думите на предприемача Питър Тийл в „От нула до едно“, инвеститорите са били склонни да осигуряват финансиране за първичните публични предлагания на технологичните стартъпи дори и само срещу бизнес план.

Взривяването на балона

Реалните спестявания обаче се оказват недостатъчни за поддържането на оптимизма на инвеститорите. Нещо повече, някои от водещите компании, като Dell и Cisco, претърпяват масирано разпродаване на акциите си през 2001 г., което довежда до паника на пазарите и разпродаване на ценните книги на огромен брой от ИТ компаниите в САЩ. Това води до техния фалит и до огромни загуби за инвеститорите, които са очаквали бизнес печалби, които никога не се случват. Индексът Nasdaq се срива от пика си от над 5 хил. пункта в началото на пролетта на 2000 г. до 1139 пункта през 2002 г.