Ажио

Дефиниция на думата: (Ажио)

Ажио се използва или исторически се е използвало с няколко различни значения, като много от тях в днешно време са заменени от термина спред. Ето в кои сфери на финансите може да се срещне терминът:

  • Търговия с ценни книжа – ажиото представлява разликата между цената, по която една акция се търгува реално на пазарите, спрямо нейната номинална цена.

  • Банково дело – ажио означава разликата между лихвения процент на кредитите, които финансовите институции отпускат, спрямо лихвения процент по депозитите, който те изплащат;

  • Валутна търговия – ажио исторически е обозначавало разликите между емисионната стойност на две валути и тяхната реална цена една спрямо друга на пазарите. Въпреки че при стоковите пари често е съществувал паритет между отделните валути, в резултат на относително постоянното съотношение на благородните метали в тях, действителната им пазарна стойност се е определяла на практика от тяхното търсене и предлагане. Ажиото в този случай е именно премията, която се е изплащала в резултат на тези изменения на пазарната стойност спрямо емисионната стойност на валутите, представена под формата на количеството благородни метали в нея.

В по-съвременен контекст в сферата на валутната търговия ажио е разликата между цената на определени валутни двойки в рамките на една страна или на международната сцена. Например в натоварен международен курорт е по-вероятно обменната цена на една валутна двойка да е по-висока от обменната ѝ цена в други части на страната. В този случай ажиото обозначава тази разлика.

 

ТЕЛЕФОН
Свържи се с нас на:
EMAIL АДРЕС
Свържи се с нас на:
Абонирай се за промоциите на Credirect!

Абонирай се за нашите промоции!

Ние държим на дискретността. Данните на клиентите ни няма да бъдат споделени с трети лица или компании.

Полезна информация

Ние сме щастливи да помогнем

Звънни ни: 0700 800 46

Пиши ни: customercare@credirect.bg

Ние от CreDirect сме на твое разположение от понеделник до петък от 08:00 до 19:00, в събота от 09:00 до 18:00 и в неделя от 09:00 до 17:00
Адрес: България, гр.София, ул.Славянска 29, ет.7

Използвайки сайта ни, ти се съгласяваш с нашaта Политика за бисквитки.