Фондова борса

Дефиниция на думата: (Фондова борса)

Фондовите борси са вторични пазари, на които съществуващите притежатели на акции могат да преговарят с потенциални купувачи. Важно е да се знае, че корпорациите, вписани на фондовите борси, не купуват и не продават личните си акции редовно (фирмите могат да участват в обратно изкупуване на акции или да емитират нови акции, но това не са ежедневни операции и често се осъществяват извън рамките на фондовия пазар). Така че когато се закупуват акции на фондовия пазар, те не се закупуват от фирмата, а от някакъв друг съществуващ акционер. Аналогично, когато продаваш своите акции, ти не ги продаваш обратно на фирмата, а по-скоро на някакъв друг инвеститор.

Първите фондови борси се появяват в Европа през 16 и 17 век, главно в пристанищните градове или търговските центрове като Антверпен, Амстердам и Лондон. Тези ранни фондови борси, обаче, са били по-близки по характер до пазарите на облигации, тъй като малобройните фирми не са емитирали акции. Всъщност повечето ранни корпорации са били смятани за полу-обществени организации, тъй като е трябвало да получат специално позволение от правителството си, за да осъществяват дейност.

Появата на съвременните фондови борси дава началото на период на регулации и професионализация, който сега гарантира на купуващите и продаващите акции сигурността, че транзакциите им ще бъдат одобрени на разумни цени и в разумен период от време. Днес в САЩ и в целия свят съществуват много фондови борси, голяма част от които са свързани по електронен път. Това от своя страна означава, че пазарите са по-ефективни и ликвидни.
 

ТЕЛЕФОН
Свържи се с нас на:
EMAIL АДРЕС
Свържи се с нас на:
Абонирай се за промоциите на Credirect!

Абонирай се за нашите промоции!

Ние държим на дискретността. Данните на клиентите ни няма да бъдат споделени с трети лица или компании.

Полезна информация

Ние сме щастливи да помогнем

Звънни ни: 0700 800 46

Пиши ни: customercare@credirect.bg

Ние от CreDirect сме на твое разположение от понеделник до петък от 08:00 до 19:00, в събота от 09:00 до 18:00 и в неделя от 09:00 до 17:00
Адрес: България, гр.София, ул.Славянска 29, ет.7

Използвайки сайта ни, ти се съгласяваш с нашaта Политика за бисквитки.