Капиталови стоки

Дефиниция на думата: (Капиталови стоки)

Капиталовите стоки представляват част от материалните активи на един бизнес, които се използват за производството на други капиталови стоки или на потребителски стоки. Пример за капиталова стока в една компания е багерът, с който се изкопават въглищата, които в последствие се използват за производство на електрическа енергия в един ТЕЦ. В случая багерът няма „пряк контакт“ с крайния потребител – домакинствата, но е от особено голямо значение за функционирането на цялата структура на производството. В този смисъл, капиталови стоки са всички активи, които влизат в производството.

Трябва да се прави разлика между капиталовите стоки и консумативите. Капиталовите стоки не се влагат изцяло в един производствен цикъл. Връщайки се на примера с багера, той вероятно ще се използва с години, в хода на които ще претърпи амортизация. Тя се отчита в крайния счетоводен баланс на една компания, като бизнесите имат право на данъчни облекчения. От друга страна, въглищата ще бъдат вложени изцяло в процеса на производство на електричество – те не могат да се използват повторно.

В много отрасли стои въпросът за използване на капиталови стоки или човешки труд. Затова е от особено значение пазарът на труда да остава нерегулиран, за да може конкуренцията между тях да бъде справедлива. С въвеждането и увеличаването на минималната работна заплата в почти всички развити икономики по света се дава предимство в употребата на капиталови стоки за сметка на човешки труд, което потенциално може да доведе до по-високо равнище на безработицата, отколкото би се наблюдавало иначе.
 

ТЕЛЕФОН
Свържи се с нас на:
EMAIL АДРЕС
Свържи се с нас на:
Абонирай се за промоциите на Credirect!

Абонирай се за нашите промоции!

Ние държим на дискретността. Данните на клиентите ни няма да бъдат споделени с трети лица или компании.

Полезна информация

Ние сме щастливи да помогнем

Звънни ни: 0700 800 46

Пиши ни: customercare@credirect.bg

Ние от CreDirect сме на твое разположение от понеделник до петък от 08:00 до 19:00, в събота от 09:00 до 18:00 и в неделя от 09:00 до 17:00
Адрес: България, гр.София, ул.Славянска 29, ет.7

Използвайки сайта ни, ти се съгласяваш с нашaта Политика за бисквитки.